17.7 C
Бургас
четвъртък, 13 май, 2021
НАЧАЛО Бургас Доживотен затвор без замяна за атентаторите от бургаското летище

Доживотен затвор без замяна за атентаторите от бургаското летище

51
0
Атентатът на летище Бургас стана на 18.07. 2012 год.
Атентатът на летище Бургас стана на 18.07. 2012 год.

Доживотен затвор без право на замяна получиха двамата останали живи терористи от атентата на бургаското летище през 2012 г. Това е присъдата, прочетена в Специализирания наказателен съд (СНС), съобщи Нова телевизия.

Мелиад Фарах е признат за виновен, за това че е помогнал да се осъществи атентата. Той е ползвал и фалшиви документи, за да се легитимира в България. За второто престъпление – фалшиви документи, съдът му наложи 10 години, а за самия атентат – доживотен затвор без право на замяна.

Хасан Ел Хадж Хасан също е осъден на доживотен затвор без право на замяна и 10 години за неистинските документи, с които се е представил у нас.

На 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летище „Сарафово“ в Бургас, стана мишена на терористична атака.

В атентата бяха убити 7 души: 1 българин – шофьорът на автобуса Мустафа Кьосов на 36 години, семеен с 11-годишно дете от село Юруково, 5 израелски туристи от Ришон ле Цион, Петах Тиква, Акра и атентатора. Ранени бяха 35 души, от тях – 4 много тежко, 18 тежко и останалите леко ранени.

На 15 юли 2016 г. на съд бяха предадени Мелиад Фарах – австралийски и ливански гражданин, и Хасан Ел Хадж Хасан с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени в помагачество към тероризъм.

Има доказателства, че двамата подсъдими, както и атентаторът с френско и ливанско гражданство Мохамад ел Хюсеини, са били във връзка с шиитската групировка „Хизбула“.

Осъдените двама ливански граждани – Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан, вече пета година се издирват с червена бюлетина на „Интерпол“. И до сега няма напредък по издирването им. Те са привлечени задочно в наказателния процес и са обвинени като помагачи на самовзривилия се Мохамед Хасан ел Хюсейни.

Въпреки усилията на Интерпол, Европол, всички западни разузнавателни служби и на израелските спецструктури и до днес те не могат да бъдат доставени на българското правосъдие, за да бъдат съдени редовно.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!