94 новозаразени в област Бургас
94 новозаразени в област Бургас

След няколко дни, в които в област Бургас бяха регистрирани двуцифрени случаи на заразени с К-19, за последното денонощие има видим спад. Те са общо 6, с което броят от началото на кризата вече е 611.

189 са потвърдените случаи за изминалите 24 ч. от направените 6 042 ПСР теста. Това означава, че вече има 18 733 потвърдени случая, активни са 4 470.

В болници са 728 души, от тях в интензивни отделения са 34-ма. Има 119 излекувани.

През денонощието са починали 4-ма души, с което общият брой става 753-ма.

Най-много нови случаи по области има в Благоевград – 29, Варна – 14, Пловдив – 20, София /столица/ – 40 и Стара Загора – 15.

Удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на ноември ще препоръча главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, предаде БНТ. Той обясни, че това се налага заради повишаване на заболяемостта в Европа с коронавирус.

Прогнозите са, че заради началото на учебната година покачването на случаите на заразени и у нас. Кунчев очаква в края на другата седмица да има болни ученици, които са се заразили в училищата, а не преди 15 септември.

Нови противоепидемични мерки няма да се въвеждат.

Окончателно решение за удължаването на епидемичната обстановка трябва да вземе правителството.

Доц. Кунчев каза още, че се очаква другата седмица да бъде подписан договорът за доставка на противогрипните ваксини за възрастни хора. Те ще са безплатни и прогнозите са, че ще бъдат в кабинетите на семейните лекари в средата на октомври. Според Кунчев ще има достатъчно време за имунизация на желаещите преди настъпването на грипа.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви