Румен Радев
Румен Радев

Румен Радев определи приетите от управляващите промени в Изборния кодекс като опит да се запази възможността изборите да бъдат манипулирани. По думите му темата има и икономически измерения, защото решението на народните представители обезсмисля финансирането на машините за гласуване.

„Категорично ще наложа вето на този закон. България вече се осъзнава и мисля, че няма да приеме поредна манипулация на изборния процес“, посочи още президентът.

Показателно е, че дебатът за състоянието на демокрацията и за върховенството на закона в България се води в Европейския парламент, докато българският парламент отрича съществуването на проблем. Това заяви президентът Румен Радев днес в отговор на журналистически въпрос. Държавният глава напомни опита на управляващите и главния прокурор да излъжат българите за инициативата и за темите за изслушване в Европейския парламент, който „ги е изловил в крачка“.

По думите на президента само това дава достатъчно основания правителството и главният прокурор да си подадат оставките. Румен Радев заяви, че всички българи желаят парите от Брюксел да стигат до гражданите, а да не пълнят шкафа на Борисов или на някой друг политик.

Държавният глава подчерта също така, че отдавна сме подложени на масирана пропаганда за успехите на управлението и за неговата незаменимост като фактор за европейската ни интеграция и развитие. Тепърва предстои да бъдат осъзнати мащабите на пораженията върху държавността и бъдещето на гражданите именно от това управление и Европа също започва да го осъзнава. „Трябва обаче да ни е ясно, че акцентът върху върховенството на закона ще има последствия. Ще стане така че греховете на Борисов и заемите на това правителство ще се плащат от следващите правителства и следващите поколения“, посочи Румен Радев.

В отговор на въпрос за случилото се в сградата на парламента президентът заяви, че отдавна има всички условия правителството да си подаде оставката и е логично да има радикализация на протеста. „Когато обществото постави ясно своите искания, но в замяна на това хората и протестиращите биват обиждани и неглижирани, дори някои от тях бити, това е нормална реакция. Всяко протакане задълбочава кризата“, добави държавният глава. Служителите на НСО, извели протестиращите майки от сградата на Народното събрание, са изпълнявали указанията на председателя на парламента, припомни още Румен Радев. По думите му големият проблем не е в НСО, а в начина, по който се управлява държавата и в производството на нефелни и лобистки закони. Когато едно управление не решава проблемите на хората и се крие от тях, хората отиват при това управление.

„Отдавна апелирам за законодателна промяна, която да изчисти основните задачи, обхвата на действие, подчинеността и контрола върху НСО. Това според мен е крайно време да стане“, призова още държавният глава.

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви