Приеха промените в извънредния закон
Приеха промените в извънредния закон

Ново, шокиращо решение, прокараха ГЕРБ почти през задния вход с промените в Изборния кодекс. Изненадващо мнозинството в парламента реши всички въпроси, които са от компетентността на Великото Народно събрание да могат да бъдат подлагани на референдум.

Промените бяха прокарани чрез преходни и заключителни разпоредби на Изборния кодекс при гласуването на последния му текст. Законопроектът за промени в изборните правила бе гласуван в продължение на два дни от парламента, или общо 12 часа.

Приетите промени означават реално, че

чрез пряко допитване ще може да се определя формата на управление на страната и например, да бъде въведена монархията или президенската република, намаляването на броя на депутатите, както и за промени в Конституцията, в т.ч. свързани с мандата и правомощията на главния прокурор, разделянето на Висшия съдебен съвет на два отделни съвета и др.

Дори обаче евентуален референдум по тези въпроси да бъде успешен, за промяна на Конституцията в такава посока отново трябва да бъде свиквано Велико Народно събрание.

Предложението за отпадане на забраната да се провеждат допитвания до народа по въпроси, касаещи компетентността на Великото Народно събрание, отпадна с 114 гласа „за“, 61 „против“ и двама – „въздържал се“. Системата не показа как са гласували депутатите от различни парламентарни групи, но според народни представители, с които „Дневник“ разговаря – ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са били „за“, а БСП – „против“.

По неофициална информация ГЕРБ са нямали намерение да подкрепят предложението, но малкият коалиционен партньор е заплашил, че така партията на Бойко Борисов не спазва коалиционното си споразумение. Има и спекулации, че във формацията се притесняват да не изгубят подкрепата на „Обединените патриоти“ за проекта си за нова конституция.

За предложението на „Обединените патриоти“, чийто автор е Искрен Веселинов от ВМРО, се говори от месец, а идеята бе заедно с евентуалните избори за Велико народно събрание да се проведе допитване по редица въпроси, касаещи промените в Конституцията като образователен ценз за гласуване, връщане на задължителната казарма, разширяване на правомощията на президента със законодателна инициатива и вот на недоверие и др.

Според зам.-председателя на парламентарната група на „БСП за България“ Крум Зарков депутатите от ГЕРБ са клекнали, след като от коалиционния партньор са заплашили да оттеглят подписите си от „пишман проекта“ за нов основен закон. Той смята, че политическото сметкаджийство, съчетано с неграмотност, вече откровено застрашава националната ни сигурност.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви