Хората се местят в Бургас
7 000 души са се преместили от Бургас

По данни на „Евростат“ 19 на сто от хората у нас са под линията на бедността и това може да се промени, ако се предприемат мерки, насочени към изравняване на доходите.

Трябва да се повишат разходите за социална защита, независимо дали през косвени данъци или налагане на стръмна данъчна скала. Това е въпрос на политика и дългосрочна стратегия, заяви пред „Блумбърг тв България“ доц. д-р Григор Сарийски от Икономическия институт на БАН. „Идеята е социалният министър да предлага линия на бедността, когато има забавяне на темпа на растеж на БВП. Ако предложението бъде прието в първоначалния вид, министърът ще може да определя линията на бедността, както му харесва. В този смисъл това едностранно определяне е доста спорно“, смята доц. Сарийски.

Според него индексът на Джини, който се използва за статистическа характеристика на разпределенията на благата в едно общество, се е увеличил от около 36 до 41 на сто.“Богатите стават все по-богати, а бедните едва се издържат“, заяви той и напомни, че България има един от най-ниските дялове от БВП на разходи за социална защита.

Сарийски подчерта, че стратегията за усвояване на евросредства трябва да е изпълнима, защото иначе Европейският съюз може да спре част от парите за България или да принуди страната да възстанови част от получената сума.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви