Граждани се барикадираха в парламента
Граждани се барикадираха в парламента

Протестиращи  и майки от „Системата ни убива“ се барикадираха в парламента и отказват да го напуснат

Майките от „Системата ни убива“, заедно с още няколко организации, свързани с протестите, влязоха в Партийния дом, за да поискат оставките на премиера Бойко Борисов и на всички народни представители от 44-то НС. Те се барикадираха в Народното събрание и на този етап отказват да напуснат сградата, докато правителството не подаде оставка.

Те са отправили писмо до председателя на законодателния орган Цвета Караянчева и парламентарните групи, с което са поискали среща в периода от 16 до 18 септември. С майките има и малко дете.

Акцията им започна тази сутрин, когато в 10 часа те входираха в деловодството на МС Декларация за оставката на Борисов. До момента трима депутати от БСП са удовлетворили искането на майките и са сложили параф, че са съгласни да подадат оставка, предаде Фрогнюз.

Никола Вапцаров, представител на „Изправи се. БГ“, който е пред парламентарното деловодство, коментира пред „Сега“, че няма да напуснат Народното събрание, докато не ги приеме парламентарният шеф Цвета Караянчева.

Шефката на Народното събрание Цвета Караянчева обясни, че е готова да се срещне с протестиращите от „Системата ни убива“ и „Изправи се. БГ“, които се барикадираха в парламента

„Винаги сме били отзивчиви към гражданите и не виждам причина дамите да стоят пред пропуска. Очакват обаждането от парламентарните групи и от независимите народни представители за срещите, които ще бъдат проведени по час и график определен от тях. Не виждам каква е причината те да стоят тук“, обясни Караянчева.

Тя допълни, че е заявила желанието си за диалог с протестиращите от фоайето. Същото е направила и ПГ на ГЕРБ.

„Уточнява се кога ще е възможно да ги приемем в рамките на от 16 до 18 септември и не доумявам защо те стоят там и чакат народните представители“, призна шефката на НС.

Караянчева се закани, че няма да допусне в сградата на парламента да се правят провокации.

Според нея не бива да се допуска това, което се случи с барикадиралите се протестиращи медицински сестри, които прекараха цял нощ в сградата, а на сутринта се опитаха да се качат на прозорците.

А за момчето в инвалидната количка, за което Антон Кутев алармира, че не е пуснато до тоалетна в сградата, тя призна, че се учудва какво прави детето там.

„Безкрайно съчувствам и на майките, и на дечицата, но мисля, че мястото на едно дете не е тук в сградата на НС“, коментира Караянчева.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви