Около 20 души се събраха днес на протест срещу носенето на маски на учениците в училище. Не повече от половината от тях обаче имаха само това искане. Останалата част бяха против всякакви мерки срещу коронавирус, защото според тях такъв нямало, всичко било конспирация.

След като постояха около 30 мин. пред сградата на РУО-Бургас, двама от протестиращите – Иван Тодоров и Асен Бонджев, познат най-вече с виковете си „Оставка!“ по централните улици на града, бяха поканени на разговор с инж. Виолета Илиева, началник на Регионалното управление на образованието.

След срещата Тодоров, който бе един от малкото с конкретни въпроси и искания, като това да се проверява какъв дезинфектант ще бъде използван в училищата и маските в час да не са задължителни, каза пред хората, че инж. Илиева ще проведе днес разговор с Министерството на образование, за още по либерални мерки в училищата.

През това време пред сградата на РУО се водиха дълбоки дебати – за конспирацията COVID-19, как маските били убийство, как ваксините били престъпление, тестовете измама и как всичко се правило, защото нямало демокрация у нас.

Малко след това групата се насочи към сградата на РЗИ-Бургас, където незнайно защо започнаха викове „Оставка!“. Директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров слезе за разговор с протестиращите, но след като стана ясно, че диалог няма да се получи, той покани десетина представители от недоволните на разговор в конферентната зала на РЗИ.

Там д-р Паздеров каза, че до този следобед ще има указания дали ще се либерализират още мерките в училищата.

Препаратите за дезинфекция в училищата били с нужните указания, като било ясно тяхното съдържание и как трябва да се използват от деца. РЗИ ще следи за правилното им използване с чести проверки. Дезинфектантите са разрешени от Министерство на здравеопазването.

Д-р Паздеров поясни, че маските на открито в училищните дворове не са задължителни. Те ще се носят в коридорите, по време на междучасията. РЗИ пък категорично няма да глобяват деца или техни родители, които не носят маски в училище.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви