След толкова чакане най-сетне излезе първият трейлър на дългоочакваната адаптация на романа на Франк Хърбърт – „Дюн“, дело на режисьора Дени Вилньов. И изглежда великолепно.

Разбира се, само трейлър е, а също така оставя някои отворени въпроси за феновете на романа, които най-сетне очакват качествена негова екранизация.

И все пак не можеш да не изпиташ задоволство, когато чуеш думите: „I must not fear. Fear is the mind-killer. When the fear is gone, only I will remain“ („Не бива да се страхувам. Страхът погубва разума… Там, откъдето е минал страхът, няма да е останало нищо. Ще остана единствено аз.“ – в оригиналния български превод от книгата).

Вярно, Тимоти Шаламе предизвиква леко смесени реакции в ролята на Пол Атреидис, но ако погледнем обективно, той пасва перфектно на описания в книгите протагонист.

А от трейлъра, както и от излезлите промоционални снимки личи, че актьорският състав е подбран наистина фантастично и в духа на оригинала на Хърбърт.

Самият Вилньов многократно е заявявал, че иска неговата версия на „Дюн“ да отговаря оптимално на романа като дух и идея – нещо, което е безкрайно трудно за постигане, когато става въпрос за точно тази книга.

Това, което канадецът обаче е постигнал, поне от нещата, които виждаме в трейлъра, изглежда наистина въодушевяващо, а кадрите – поне повечето от тях – са сякаш извадени от книгите.

В последните години това да имаш ясното усещане, че режисьорът наистина уважава творбата, която адаптира, се доказва като нещо наистина важно и значимо за зрителите и особено за феновете на оригиналната творба.

webcafe.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви