Асансьорът е за трудноподвижни хора и майки с детски колички, април 2010 г.
Асансьорът е за трудноподвижни хора и майки с детски колички, април 2010 г.

Отговор на този въпрос търсят жители от бургаския комплекс „Славейков“. Те се оплакват, че двата асансьора са в неизправност. Вратите им не се отварят, наоколо има само отпадъци, а самите съоръжения са покрити с паяжини

Подлезът се намира на ул. „Проф. Якимов”, една от най-натоварените пътни артерии в града.

Жалбата им е повод общинският съветник Стоян Коларов да поиска отговор от администрацията на няколко въпроса: кога общината ще има готовонст да поправи асансьорите; кой отговаря за техническия преглед и от кога не е правен такъв; възможно ли е общината да осигури по-висока хигиенна грижа на обществените асансьори, подлезите и надлезите; има ли график за почистване на асансьорите и прилежащите им територии?

зам.-кметът Марков и проф. Петков при откриване на асансьора
зам.-кметът Марков и проф. Петков при откриване на асансьора

По отношение на асансьорите в подлеза на този университет, Коларов припомня, че те са монтирани през 2010 год., като за това са били отпуснати 69 978 лв. от капиталовата програма на Община Бургас.

Съоръжението има кабини от двете страни на подлеза, достатъчно широки, за да превозят човек на инвалидна количка и придружител. Всяка кабина разполага с табло, на което има 3 бутона, предназначени за низходящо и възходящо движение, както и алармен бутон.

асансьорът при откриването му
асансьорът при откриването му

В случай на спиране на електричеството, асансьорът разполага с акумулатор, който гарантира стигане до крайната точка. За опазване на съоръжението е предвидено закупуването на специални камери, които ще бъдат разположени в двата края на подлеза.

Новата придобивка беше открита през април 2010 год. от тогавашния зам.-кмет на община Бургас Костадин Марков и ректорът на Бургаски университет „Проф. Д-р Асен Златаров” – по това време проф. Петко Петков.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви