Теменужка Петрова
Направени са всички проверки

Цената на природния газ за месец септември, в размер на 22,46 лв./мВтч, е формирана правилно. Тя ще скочи с 20%. Всички компоненти са правилно отразени“.

Това обобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг днес следобед. Същевременно шефът на „Булгаргаз“ Николай Павлов увери, че въпреки увеличението цената на парното няма да се промени.

„Резултатите от проверката, която възложих, са готови. Те са свързани с цената на природния газ от страна на „Булгаргаз“. Задачата беше да се провери как е формирана цената за септември, както и да се направи анализ по отношение на постигнатия ефект от предоговарянето на формулата за определянето ѝ. Тя влезе в сила от август 2019 г., когато „Булгаргаз“ депозира пред „Газпром“ искане за стартиране на преговорите“, поясни Петкова.

Съгласно предоговарянето на условията по договора между „Газпром“ и „Булгаргаз“ цената се определя ежемесечно.

На 11 август общественият доставчик предложи на КЕВР да утвърди по-висока цена на природния газ за крайните потребители. На 1 септември регулаторът прие решение за прекратяване на искането за увеличение на цената. Основание за решението на КЕВР е полученото същия ден писмо от „Булгаргаз“ поради разпореждане на министъра на енергетиката.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви