Счупено стъкло
Хулиганът бил осъждан, но трябвало да се лекува

Районен съд – Бургас наложи мярка за неотклонение „Подписка” на обвиняемия за повреждане на лек автомобил в гр. Асен С.

Асен С. е привлечен като обвиняем за това, че на 29.08.2020 г., в гр. Созопол, противозаконно повредил чужда движима вещ – лек автомобил марка „Хюндай“, собственост на Н. Н., като счупил предно панорамно стъкло и стъкло на предна лява врата на автомобила, всичко на обща стойност 480 лева (престъпление по чл. 216, ал. 1 НК). Предвиденото наказание за извършеното престъпление е до пет години „Лишаване от свобода“, т. е. не е тежко умишлено престъпление по смисъла на закона.

Съдът прие, че разследването е в начална фаза, но въпреки това събраните до момента доказателства са достатъчни, за да се обоснове предположение, че обвиняемият е извършил деянието.

Бургаският районен съд обаче реши, че няма опасност Асен С. да се укрие. Съдебната инстанция отчете, че обвиняемият е обявен за общодържавно издирване преди да е привлечен в каквото и да било качество, а също и като положително обстоятелството, че Асен С. сам се е явил пред разследващите органи.

Според Районен съд – Бургас не може да се приеме, че обвиняемият е осъждан.

Действително спрямо него е било повдигано обвинение, но същият е бил освободен от наказателна отговорност по реда на чл. 78а НК.

Действително са налице криминалистични регистрации спрямо Асен С. и те биха могли да се приемат за данни, че обвиняемият има недобри характеристични данни, но само въз основа на тях съдът не може да се направи извод, че интензитета от опасност Асен С. да извърши престъпление е толкова висок, че да обоснове вземането на най-тежката мярка за неотклонение, а именно „Задържане под стража“, пише в мотивите на съдебния акт.

Бургаският районен съд взе предвид и вредата, за която е повдигнато обвинение и която е под размера на минималната работна заплата. Защитникът на обвиняемия представи доказателства, че са обезпечени вредите от престъплението. Представиха се доказателства за здравословното състояние на Асен С. и че същият има необходимост да се лекува. Мотивиран от гореописаното съдът намери, че адекватната мярка за неотклонение спрямо този обвиняем, в случая е „Подписка“.

Определението на Районен съд – Бургас подлежи на обжалване или протестиране в 3-дневен срок пред въззивна инстанция.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви