САЩ ще блокират активите на чужди държави, извършващи кибератаки
САЩ ще блокират активите на чужди държави, извършващи кибератаки

Ново споразумение е трябвало да помогне срещу укриващите данъци, извършващи трансфери през националните граници. То обаче е помогнало на хакери да се доберат до данни вероятно на хиляди хора, се казва в репортаж на германската телевизия ZDF,

цитиран от БГНЕС. На 18 юли миналата година Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) информира германското правителство за хакерска атака срещу българската данъчна администрация. В информацията се твърдяло, че данни от Германия също биха могли да са изтекли. Пет дни по-късно българските власти потвърдиха това.

Експертите на ОИСР започнаха разследване, за да определят колко и какви данни са изтекли

Те установиха, че става въпрос за данни от т. нар. Автоматичен обмен на финансова информация (AIA), предназначен да предотврати укриването на данъци. Инициатор на този проект е тогавашният федерален министър на финансите Волфганг Шойбле (ХДС).

Имена и адреси, дати на раждане, номера на сметки, салда по сметки, приходи от лихви и дивиденти от 2018 г. – мечта за индустриални шпиони и изнудвачи. Изчезнали са чувствителни данни, а засегнатите не са информирани, се казва в информацията

Според нея засегнатите, чиито данни са хакнати – физически лица, но и компании, са изложени пред опасността конкуренцията да се докопа до чувствителна информация за техния бизнес. „Това е супер гаф за сигурността на данните и доверието в международния обмен на финансови данни“, коментира финансовият експерт от FDP Маркус Хербранд. „Смятам за грубо нарушение, че Министерството на финансите не е информирало засегнатите“, допълва той.

„Колко хора и колко компании са засегнати още не е известно. Това, което е сигурно обаче, е, че през 2017 г. от Германия на България са били предадени 15 710 такива документи с данни относно салда по сметки за над 312 милиона евро. Споразумението, насърчавано от германците, очевидно е имало значителни недостатъци по отношение на защитата на данните. Потенциалните укриватели на данъци вероятно ще се облагодетелстват“, пише изданието.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви