Румен Драганов
Румен Драганов

Концесионерите на плажовете са по-силни от премиера и министъра на туризма. Това твърди директорът на Института за анализи и оценки в туризма доц. Румен Драганов

„Колкото пъти говорим с управляващите туризма, те до такава степен са предали интересите на българския туризъм, че в момента дори не могат да водят преговори с техните наематели – концесионерите на плажа. Те се явяват по-силни и от министър, и от министър-председател“, заяви експертът пред БНТ.

Друг основен проблем според Драганов е застрояването на Черноморието

„Кметове непрекъснато разрешават нови и нови строителства. Хора с куфари с пари се размотават нагоре-надолу из страната. Все още с очите си виждаме хотели, построени на пясъка, невидени от главния прокурор“, посочи Драганов.

През тази година е проработил туризмът с човешко лице, смята експертът

Устоял е семейният бизнес – къщи за гости, малки семейни хотели. Пострадали са тези, които са планирали нискобюджетен туризъм от чужбина с работници от Украйна и Молдова. „Ние сме имали свърхтуризъм през последните години на база на това, че докарваме много нискобюджетни туристи“, посочи Драганов.

По думите на Драганов обаче ваучерната система не е проработила

Той очаква да бъдат предвидени средства за здравна превенция или ваучери за почивка по 720 лв. на човек, които да се дистрибутират от фирмите, които дистрибутират и ваучерите за храна.

Според него въпреки краткия летен сезон българите са останали доволни от намалените цени по морето. Продължават обаче сравненията с Гърция

Конкурентността на Гърция е, че там не се плаща за чадъри, обясни Драганов и изрази мнение, че у нас това не може да се случи.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви