– потвърдени в областта
9 потвърдени в областта

Първата партида от руската ваксина “Спутник V” е пусната в обращение, съобщи Министерството на здравеопазването в Москва.

Според съобщението тя е “преминала необходимите лабораторни изпитвания за качество” и скоро ще бъде доставена и в руските региони.

“100% от доброволците са развили антитела, неутрализиращи вируса”, показват клиничните изпитвания, публикувани от авторитетното медицинско списание “Лансет”.

По данни на руския център „Гамалея“, разработил ваксината, нивото на антителата срещу вируса SARS-CoV-2 при имунизираните доброволци било между 1,4 и 1,5 пъти по-високо, отколкото нивото на антителата при пациенти, които са се излекували от коронавируса.

Беларуският премиер Роман Головченко също е бил ваксиниран със “Спутник V”, съобщи неговата говорителка и добави, че той се чувства добре, предаде „24 часа“.

Руското лекарство намалява с 5 пъти смъртността от COVID-19, пише пък в. “Известия”. Първоначално препаратът сурфактант-BL е създаден за лечение на тежки увреждания на белите дробове.

Пациентите получават лекарството чрез вдишване, процедурата се извършва два пъти на ден и отнема 30 минути.

Междувременно британско-шведската фармацевтична компания „Астра Зенека“ спря третата фаза на изпитанията в Съединените щати на ваксината срещу коронавирус, която разработва. Причината – страничен ефект, появил се при един от пациентите.

Не ясно за какъв страничен ефект става дума, но пациентът ще се възстанови, пише на уебсайта си американското медицинско списание „Стат“, което първо разпространи информацията.

Спирането на изпитанията на ваксината срещу Ковид-19 е „рутинно действие, което се изисква, когато се появи потенциално необяснима болест при проучванията“, уточни представител на компанията, цитиран от „Стат“.

По думите му „паузата във ваксинациите“ ще даде възможност за „анализ на данните за сигурност от независима комисия“. Но най-вероятно ще се отрази и на графика за разработването на ваксината, допълват от Франс прес.

От агенцията припомнят и че фармацевтичната компания „Астра Зенека“ е индустриалният партньор на Оксфордския университет, предаде БНР.

Тяхната ваксина е един от най-напредналите западни проекти, тестван върху десетки хиляди доброволци в Обединеното кралство, Бразилия, Южна Африка и Съединените щати. И е в последната – трета фаза на разработка, при която всъщност трябва да се установят нейната сигурност и ефикасност.

Лабораторията вече сключи предварителни договори за продажба на стотици милиони дози в редица страни, ако ваксината й се докаже като ефективна, припомнят от Ройтерс.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

8 + eighteen =