Нещата са по-сложни, отколкото изглеждат
Нещата са по-сложни, отколкото изглеждат

Защо човекът се прозява?
Прозявката не е докрай разбрано явление. Дори самите разговори за прозяване могат да ни накарат да разтворим уста. Не съществуват функции, подобни на нея. Тя е едно от доказателствата, че нещата наистина не са прости.

Вероятно ви е известна теорията, че целта на прозяването е поддържането на яснота на съзнанието. Тъй като при прозяване гълтаме допълнителна порция кислород. Това е съвсем разумно. Защото най-често се прозяваме, когато сме уморени и ни е скучно. И –  когато имаме нужда от допълнителен прилив на енергия.

Но експериментите опровергали това твърдение. Всъщност не съществува общоприета теория за причините за прозяването. Има също теория, че прозявката охлажда мозъка. Понеже експерименти доказали, че по време на прозяване се променя температурата на мозъка. Само че отговор на това, защо прозявката е заразна,

също е сред нещата, които нямат обяснение.

Къде е дясно и къде е ляво?
Как ще обясните понятията „ляво“ и „дясно“ на някой, който не знае какво означават тези думи? Ще започнете да обяснявате от гледна точка на вашето относително положение по отношение на неподвижен обект? Или ще опитате да мислите нестандартно и ще се обърнете към въртенето на Земята?

Ами ако ви се наложи да обясните тези понятия на пришълец, чиято планета се върти различно? Или на някого, който не вижда?

Този въпрос заема умовете на философите много години, тъй като в отсъствието на опорна точка е много трудно да се определи що е ляво и що – дясно.

Немският философ Имануел Кант веднъж казал: „Нека си представим, че първото създадено нещо била човешката ръка и че това трябвало да бъде дясната или лявата ръка.“ Само че с една ръка е невъзможно да се обясни коя е тази ръка без присъствието на другата.

Дясната и лявата ръка се отличават една от друга, но ако ви е необходимо да ги опишете, описанието ще бъде еднакво, тъй като те са еднакви. Само че са различни, понеже лявата ръка не влиза в дясната ръкавица. И ето тази разлика е невъзможно да се опише без присъствието на другата ръка.

За сведение съществува книга от 400 страници, посветена на философията за дясно и ляво.

Получаваме удоволствие не от удоволствие
Удоволствието е особено нещо, тъй като е субективно. На всеки човек, който обича определена храна, песен или филм, ще се намери друг, който ненавижда всичко изброено.

Струва ни се, че причината, поради която се наслаждаваме на нещо, е фактът, че това ни носи удоволствие, но учените са доказали, че невинаги е така.

Например човек може да се убеди, че му харесва определена храна или вино,

ако му се каже, че това е много скъпо. Удоволствието тук не се явява главен фактор. В маркетинга това явление е известно като „ефекта Чивъс Регал“, наречен в чест на шотландското уиски с аналогично название, чиито продажби нараснали след вдигането на цената на продукта.

Също били проведени експерименти, в които експерти по виното били накарани да мислят, че евтина бутилка вино била изключителна селекция, като променили етикета.

Удоволствието от продукта се основавало не на любовта и на достойната оценка на виното, а само на факта, че някой е казал, че то е добро.

Защо ни хапят комарите?
Ако някога са ви хапали комари (а ние сме сигурни, че това е така), то вероятно сте чували версии по въпроса защо са го направили.

Вината може да е на вашата миризма, кръвната ви група или тениската ви.

Учените смятат, че всички тези фактори могат да накарат комара да ухапе именно вас. Така 20% от хората са необяснимо привлекателни за комарите и никой не може да стигне до съгласие защо се случва това.

Прост отговор може да е нещо в кръвта на човека, което привлича жилещите насекоми. Но изглежда, че комарите се привличат от химичен сигнал, подаван от тялото и присъстващ при 85% от хората. Това обяснява защо някои хора почти никога не са докосвани от комари.

Също има теория, че комарите се привличат от ярки цветове. С други думи, вината е на вашата дреха.

Камък, ножица, хартия – най-сериозната игра в света
Нищо не може да бъде по-просто от играта „камък, ножица, хартия“ и тя е най-добрият начин да се реши спор, тъй като всичко се решава от случайността.

Но не всичко е толкова просто. Съществуват десетки изследвания, посветени на тази тема. Играта станала любима тема на изследване на психолози, тъй като е тясно преплетена с подсъзнателната реакция на човека и теорията на играта.

Във връзка с това съществуват десетки стратегии за получаване на преимущество в играта, включително игра със завързани очи, за да се избегне подсъзнателното влияние на езика на тялото на противника

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви