Валентин Златев
Валентин Златев

Бизнесменът Валентин Златев е излязъл окончателно от ръководството на „ЛУКойл България“ и „ЛУКойл Нефтохим Бургас“, съобщи bTV. Промяната в ръководството на компаниите е станалата през август, става ясно от справка в Търговския регистър.

 

От „ЛУКойл България“ са потвърдили, че Златев се е оттеглил и от контролния съвет на търговската компания. Това слага края на цяла ера в бизнеса с преработката и търговията с горива у нас, след като Златев мина на заден план в управлението на двете фирми още миналата година.

Валентин Златев бе управител на „ЛУКойл България“ ЕООД от 2000 г. до 2019 година, когато управлението мина в ръцете на Булат Субаев

Тогава Златев пое ръководството на контролния съвет на компанията. От „ЛУКойл България“ са потвърдили, че сега той напуска и този пост. Златев от години би член и на надзорния съвет и на „ЛУКойл Нефтохим Бургас“, като оттеглянето му е вписано на 10 август, тази година.

Към този момент остава без отговор въпросът дали Златев е напуснал сам или е бил отстранен, бизнесменът не отговаря на телефонните позвънявания, изтъква bTV. От там припомнят, че по-рано през годината Златев бе разпитан от специализираната прокуратура, като така и не стана ясно по какво дело е давал обяснения. В началото на годината на фона на кризата с водата в Перник бизнесменът попадна под открит огън заради критичното намаляване на водата в язовир „Бебреш“ и отправените обвинения срещу свързаната със Златев МВЕЦ „Бебреш“. В хода на годината срещу „ЛУКойл България“ бе открит и друг фронт – законодателят реши да задължи компанията да си извади нови лицензи за всички петролни бази по нефтопровода от Бургас до София, след като се направи пълно отчитане на количествата. Внезапно властта прогледна и за съществуващия от години монопол на компанията върху данъчните складове и затварянето на веригата производство-съхранение-търговия с горива, разкриват от Сега. Това и съхранението на горива от резерва се оказа основен аргумент за създаването на нова Държавна петролна компания.

Основните версии за разместваниятав ръководствата на двете компании миналата година бяха вътрешна проверка след разкрития за спекулативни сделки с имоти и размествания на пазара на горива.

Валентин Златев дълго време се сочеше до близък човек на премиера Бойко Борисов, с когото редовно играят на карти. Не един или двама министри са били сочени за назначени под негово влияние през годините.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви