Дамска чанта от кожа на алигатор на стойност 26 000 австралийски долара (19 000 щатски долара) трябва да бъде унищожена, след като една жена я е внесла в Австралия без разрешение, съобщи Би Би Си.

Луксозната чанта от бутик на Saint Laurent във Франция е иззета от австралийските гранични сили в Пърт. Продуктите от кожа на алигатор могат да се внасят в Австралия, но купувачите трябва да получат разрешение, за чието издаване плащат 70 австралийски долара.

Австралийският министър на околната среда нарече „скъпо напомняне“ да кандидатства за правилните документи.

След като джобът на дамата вече е олекнал с 26 313 австралийски долара, от министерството на земеделието, водите и околната среда заявиха, че няма да предприемат допълнителни действия.

Максималното наказание за нарушения на търговията с продукти от диви животни в Австралия е 10 години затвор и глоба от 222 000 австралийски долара.

Докато продуктите, произведени от алигатор, се допускат в Австралия, те са строго регламентирани от Конвенцията за международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES).

„Всички ние трябва да сме наясно с това, което купуваме онлайн, тъй като ограничаването на търговията с животински продукти е от решаващо значение за дългосрочното оцеляване на застрашени видове“, каза Сусан Лей, министър на околната среда на страната.

Тя каза, че правителството “следи отблизо какво влиза и излиза от Австралия, за да спре и възпира незаконната търговия с диви животни”.

Купувачката на чанти си уредила разрешение за износ по силата на CITES от Франция, но не е подала заявление за разрешение за внос от австралийския орган за управление на CITES.

БГНЕС

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви