Депутатите одобриха повторно промените в Закона за подземните богатства, приети по предложение на правителството, с които се уреждат различните етапи от процедурите, свързани с разрешенията за търсене и проучване на подземни богатства и концесиониране.

В края на юли президентът Румен Радев наложи частично вето върху закона. Несъгласието на държавния глава беше обусловено от разпоредби, свързани с използването на ресурси на трети лица, разширяването на правата на концесионерите, удължаването на срока на концесията и създаването на рискове за околната среда и здравето на хората. Депутатите от БСП единствени подкрепиха връщането на закона от Румен Радев. От ГЕРБ пък заподозряха „политически умисъл“ в президентското вето.

Споровете около закона бяха най-вече около сроковете на концесиите

По принцип стандартният срок е до 35 години – както е в Закона за концесиите. Той може да бъде удължен до 50 години, ако концесионерът го поиска и предостави на властите план за разработка на находището и финансово-икономическа обосновка за удължението. С промените в Закона за подземните богатства обаче управляващите добавиха и възможност да се продължи с още 10 години максималният срок – тоест, до 60 години. Условието е, ако находището все още разполага с остатъчни запаси до изтичането на 50-годишния срок, но те са твърде малко, за да се обяви процедура за отдаване на нов концесионер.

Шефът на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов от ГЕРБ прикани депутатите да приемат отново закона с аргумента,

че имало предприятия, които спрели работа и „чакат докато ние политически саботираме процеса“. Колегите му го послушаха и го одобриха със 133 гласа „за“ и само по един „против“ и „въздържал се“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви