Йордан Георгиев и Иво Баев
Йордан Георгиев и Иво Баев

Край на дългогодишната сага със собствеността на стадион „Черноморец“ ще се опита да постави Общинският съвет в Бургас

Това съобщиха на брифинг с медиите днес общинските съветници Йордан Георгиев – председател на спортната комисия и адв. Иво Баев – председател на Правната комисия към местния парламент.

Среща с кредиторите на ПСФК „Черноморец“ е била проведена вчера по инициатива на Комисията по спорт и младежки дейности.

Идеята е чрез преговори да се стигне до сключване на споразумение, удовлетворяващо и двете страни. Първите индикации от разговорите са, че кредиторите на обявения в неплатежоспособност футболен клуб са склонни за отстъпки

Освен това те заявили, че отдавна чакат тази среща, за да се дискутират проблемите. В момента задълженията са около 33 млн. лева към фирмите, които имат пряко или косвено отношение с бизнесмена Митко Събев.

„Срещата мина на едно сериозно и много добро ниво като разбиране и от двете страни. Всичко това е продиктувано от факта, че община Бургас е много трудно да бъде конституирана като кредитор и изобщо да има отношение към делата, които текат. Нашето желание е да се намери такова решение, че стадионът да бъде върнат на бургазлии.

Сами може да пресметнете годишната лихва. Продължавайки да стоим в безтегловност, те ще вървят. Имаше доста голямо единомислие. Заявиха, че искат да решат проблема и в рамките на разумно ще направят компромиси, за да може наистина стадионът да бъде на бургазлии. Събев заяви, че винаги е бил в подкрепа на спорта и на футбола. Има клубове, които тренират на „Черноморец“, без да плащат. Много е важно общината да си върне стадиона, защото това е най-големият й имот – 140 декара. Цената на този имот към днешна дата аз бих я определил над 100 млн., така че каквито и стъпки да предприемем си заслужава целта“, каза Йордан Георгиев.

„След 35-годишна адвокатска практика съм разбрал, че споразумение да се търси, винаги е по-добро от безкрайни дела, със страшно много разноски, с резултат, който почти винаги не се харесва на страните и следват жалби и още дела. Когато става дума за общинска и държавна собственост, е много важно да се търси споразумение и да се постигне край на делото. Ще направим всичко възможно. Споразумението трябва да е прозрачно, реалистично. Кредитори, които имат да вземат пари, да бъдат адекватно обезщетени. Общинските интереси да бъдат защитени. Да си върнем собствеността изцяло на общината. Ще направим всичко възможно да преговаряме. Работим по постигането на споразумение по един страшно наболял въпрос – дупката на „Тройката“. Мисля, че там продължават десетки години дела и ще бъде чудесно, ако постигнем споразумение с другите страни с висящо дело за делба. Мисля, че гражданите на Бургас ще ни подкрепят в това да приключим тази сага, както и сагата с „Черноморец“, уточни адв. Баев.

Преговорите касаят запазване целостта на стадиона и недопускане на вариант за поделянето му. Като варианти за излизане от кризата и връщането на стадиона на бургазлии е дълг срещу собственост. Очакванията са процедурата по преговорите да приключи до 3-4 месеца

Това не е първи опит на общината да си върне стадиона. През годините бяха инициирани разговори, опити за преговори, дори се стигна и до протести и митинги, които така и не доведоха до желания край. Именно поради тази причина предприетата поредна стъпка на общината към връщане собствеността на стадион „Черноморец” се посреща с известен скептицизъм за щастлива развръзка на сагата.

В смесеното дружество, създадено през 2007 г., община Бургас и „Петрол холдинг” имат по 50 %. Общината тогава апортира спортен комплекс „Черноморец”, за да се изгради нов и модерен стадион. Инвестицията трябваше да бъде за над 500 млн. евро, а Митко Събев бе категоричен, че нищо не е в състояние да стопира плановете му, дори задаващата се световна финансова криза.

Съвсем скоро обаче именно кризата бе използвана от Събев като оправдание за неизпълнението на проекта. Бюджетът на ПСФК „Черноморец Бургас” бе неприлично раздут и клубът натрупа дългове

С доста голямо закъснение създаденото през 2015 г. Сдружение „Бъдеще за Черноморец” реагира и критикува управлението на клуба. В открито писмо до собственика Митко Събев ветерани, фенове, общественици и бизнесмени заявиха, че дълги години Събев управлявал клуба с една единствена цел – да източи акционерното дружество за лично облагодетелстване и да придобие собствеността на терените на стадион „Черноморец”.

Бяха посочени и конкретни доказателства – финансовият резултат в края на 2014 г. показва: ПСФК „Черноморец Бургас” АД приключва с натрупана загуба от 62 млн. лева и задължения от приблизително 25 млн. лева.

Публикуваме част от писмото на Сдружението от юли, 2015 г.:

„Господин Събев, от създаването на дружеството през 2006 год. досега Вие го управлявахте с една единствена цел:

Планирано източване финасовото състояние на Акционерното дружество и придобиване собствеността на терените на стадион „Черноморец“ в размер на 140 декара апетитна „Златна земя“.

Финансовият резултат в края на 2014 год. го потвърждава: ПСФК „Черноморец“ Бургас АД приключва с натрупана загуба от 62 млн. лева и задължения от 24- 25 млн. лева.

Публична тайна е, че този метод на планирано източване го реализирахте не без помощта на Вашите дъщерни фирми „Фиона“, „СПМ“ и т.н.

За пример бихме посочили изплащания наем от 120 000 лв. на месец за ползване на стадион „Лазур“ и същата сума за „Гнездо на акулите“, от които има натрупан дълг от над 7 млн лева.

Вие не изпълнявахте множество Ваши обещания и голи приказки.

Не изпълнихте и първото си задължение да внесете дяловия капитал от 25 млн. лева. Едва ли има олигарх като Вас, който да има в наличност свободни пари – 25 млн. лева.

Докажете, като покажете платежния документ. И това ли е фирмена тайна?

Вие отказахте на Община Бургас, Ваш равностоен съдружник, да предоставите необходимите финансово – счетоводни документи. От какво се страхувате, господин Събев??? Наехте солидна охрана да Ви пази от членовете на Сдружението по време на Общото събрание и ги оставихте с часове да чакат пред бариерата, докато Вие унищожавахте за пореден път бъдещето на „Черноморец“.

От 2010 год. досега Вие отчитате едва 6 млн. лева приходи от продажба на състезателни права, докато бившият наставник на отбора Димитър Димитров – Херо твърди, че е продал футболисти за над 9 млн. лева.
Колко лева отчитате от продажбата на състезателни права при отпадането на отбора от „А“ и „Б“ ПФГ? В резултат на горните действия и бездействия Вие извършихте ПЛАНИРАНО ИЗПАДАНЕ НА ФУТБОЛНИЯ ОТБОР НА „ЧЕРНОМОРЕЦ“ БУРГАС от “ А“ и „Б“ ПФГ с ЦЕЛ ПРИДОБИВАНЕ ТЕРЕНИТЕ НА СТАДИОН „ЧЕРНОМОРЕЦ“, ИЛИ НЕГОВАТА ЗАМЯНА С ДРУГИ АПЕТИТНИ ИМОТИ.

Г-Н СЪБЕВ, ВИЕ ОСТАНАХТЕ ПОСЛЕДНИЯТ „МОХИКАН“ ОТ ГОЛЕМИТЕ ВЕЛИЧИЯ В БЪЛГАРСКИЯ ФУТБОЛ, НО В ТЕЗИ ВЕЛИЧИЯ НАДДЕЛЯ ЧЕСТТА И МОРАЛА! – Тодор Батков, Александър Томов , Николай Гигов , Костадин Динев, всички дали не по- малко за отборите, на които бяха собственици. Нито един от тях не натрупа актив от два стадиона за себе си или за фирми, свързани с тях! Защо това не се случи с Вас??? Защо и Вие не излезете с чест???

Сдружение „Бъдеще за Черноморец“ Бургас не вижда никакво „БЪДЕЩЕ“ от Вашето управление , което успяхте да съхраните и запазите след последното Общо събрание по начин, който също буди съмнение. Ние категорично се разграничаваме и не желаем да работим с Вас, с Вашите лакеи, протежета и клакьори.
Долу ръцете от футболния отбор „Черноморец“ Бургас и от стадион „Черноморец“.“

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви