Машинно гласуване има там, където хората са неграмотни. Хората просто натискат едно копче на екрана. Това заяви пред БНТ проф. Михаил Константинов във връзка с предстоящите парламентарни избори. Той подчерта, че в Европа няма такова нещо. За пример той даде Холандия, където са премахнали машинното гласуване заради манипулиране на вота.

По думите му обаче според действащия изборен кодекс у нас, машинното гласуване е на дневен ред. В тази връзка според проф. Константинов протестиращите имат противоречиви искания, тъй като искат машинно гласуване и предсрочни избори в рамките на два месеца, но това нямало как да стане в такъв срок заради доставката на машините.

Смятам, че опцията за хартиено гласуване трябва да се запази. Не всички избиратели са пипали компютър през живота си. За хората, които не искат да гласуват с машини, трябва да имат опция, смята Константинов.

Дистанционното гласуване е по-разпространено, по думите му. Той обаче е категоричен, че няма системата в интернет, която да не може да бъде хакната, затова държавите не предпочитат електронното гласуване.

Проф. Константинов подчерта, че трябва да се мисли за гласуване по пощата. Той отбеляза още, че на последните избори недействителните гласове са били 600 000 при 8 млн. гласове. Там, където има преференции, недействителните гласове скачат сериозно, поясни проф. Константинов. Преференциите били нещо хубаво, но у нас били опорочени.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви