Препоръчваме на учителите, които работят с повече от един клас, да бъдат с маски или шлемове в класовете по време на новата учебна година. Това каза в Бургас министърът на образованието Красимир Вълчев. Препоръката не важи единствено за преподавателите в началните класове.

Трябва да ограничим епидемичната страна на взаимодействие на учениците. Няма решение, което да може да обхване всичко в цялост. Не можем да осигурим и дистанция между всички ученици във всеки един клас. В страните в Европа има основно два модела на обучение – единият е да се разделят класовете, другият е част от обучението да е в училищата, а друга електронно„, каза министърът.

Той бе категоричен, че в МОН са анализирали всички варианти, но за съжаление нямало как да се осигурят 2 пъти повече учители и класни стаи.

„Не можем да накараме и родителите през седмицата да стоят по домовете си. Избрахме вариант за невзаимодействие между паралелките – вътре в паралелката учениците се приема, че са една група, която няма как да не взаимодейства. Проблемът идва, когато един учител работи с повече класове. При началните учители това не е така. Учителят си върви със съответния клас. При другите учители, които сменят класове, те трябва да спазват дистанция. Това естествено ще ограничи и част от педагогическата работа и няма да могат да ходят между чиновете. Неудобството ще бъде със сигурност за учителите, които преподават на повече класове“, каза още Вълчев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви