Във Великобритания организаторите на голямо нелегално събиране на хора – около 3000 души, бяха глобени 10 000 паунда в съответствие с новите мерки срещу нарушителите на политиката на властите в борбата срещу коронавируса.

В петък влезе в сила решението на правителството за глоба в размер на 10 000 паунда за организаторите на всяко незаконно събиране на много хора на едно място заради зачестилите нарушения на разпоредбите за ограничаване на разпространението на заразяванията с Covid-19.

Снощи в Южен Уелс двама души станаха първите попаднали под ударите на новата законова мярка. Полицията определи като напълно безотговорно поведението на организаторите и около 3-те хиляди участници в шумен купон в провинцията, на ръба на националния парк „Брекън Бийкън“, съобщи БНР.

Двама души пък бяха арестувани в Лондон за неспазване на социалната дистанция на друго голямо събиране – антираристки протест, който като цяло премина мирно. Участие в него взеха около 400 души.

Един от организаторите – писателят Антъни Спенсър, сравни борбата срещу систематичния расизъм с „изтощително гребане от едната до другата страна на Атлантическия океан“.

„Защитаваме всички останало. Защитаваме кучетата, орлите, статуите. Нека все пак да защитим чернокожите хора“, допълни Спенсър.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

8 − three =