Ако има едно заболяло от COVID-19 дете, то тогава ще се карантинира класа, но не и останалите в училището. Епидемиолог ще решава дали учител, които е преподавал на този клас ще бъде също поставен под карантина. В началните класове, при заболяло дете, учителят ще бъде под карантина. Не се предвижда масово тестване в училищата.

Това бяха само част от мерките, които министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи в Бургас.

Той призна, че проблемни в училищата са общите зони – коридори, столове, тоалетни, учителски стаи.

Дали сме набор от препоръки и учителските съвети ще изберат кои са най-подходящите мерки за тях. Естествено има и задължителни мерки – дезинфекция, маски, ежеседмичното уведомяване на родителите при установени случаи. Подобна е ситуацията и в детските градини„, коментира Вълчев.

Министърът сподели, че очаква трудна година за учениците, учители и родителите.

Очакванията са още месеци да живеем в обстановката на пандемична ситуация. Може би ще се наложи да превключваме обратно на електронно обучение, ако се влоши епидемичната ситуация. Последните години имаме и ваканции заради сезонни грипни заболявания. Може би и тази година ще се наложи за една или повече седмици„, сподели той.

На въпрос дали учебната година е трябвало да започне по-рано, както е в по-голямата част от останалите европейски страни, министър Вълчев отговори, че това е традиция, която е на повече от век, когато по-голямата част от българите са се занимавали със земеделие.

Два пъти сме поставяли темата за обществено обсъждане. И в двата не срещнахме подкрепа. Близо 2/3 от родителите бяха против, макар че много от тях искат по-кратка ваканция за малките деца. Краят на учебната година не е записан с точна дата в Закона за предучилищното и училищното образование, но началото – 15 септември е наредба. Засега не планираме промяна в това„, поясни министърът.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви