Тази година първият учебен ден ще ни струва по-скъпо. Причината е, че освен традиционните тетрадки, раници и пособия, родителите трябва да купят дезинфектанти и маски.

Въпреки че учениците няма да са задължени да носят маски в класната стая, те ще са им необходими в междучасията. Така всяко дете е добре да има поне 2 маски в себе си на ден, за да ги сменя, когато се замърсят.

Заедно с личните дезинфектанти сумата става около 50 лева, пресмятат родители. А като прибавим и останалите разходи като спортен екип, учебници и моливи, да изпратиш ученик в училище тази година може да достигне и до 300 лева.

Новата раница няма да е разход само за родителите на първокласници. Тя ще присъства в списъка с покупки и за по-големите.

Именно раницата излиза най-сериозната покупка, казват търговците. Цените в книжарниците варират от 60 до 160 лева.

„В зависимост от това дали е твърда тип кутия или е мека, повечето от моделите са с ергономичен гръб. Почти всички родители се стремят да купят най-доброто на децата”, казват продавачите.

А от 50 до 70 лева излизат само комплект тетрадки и пособия за писане като моливи и флумастри.

Една маска, издържаща поне 50 изпирания, излиза от 7 до 10 лева. А тубичка с дезинфектант – от 3 до 5 лева. Всяка тетрадка струва между 50 стотинки и левче. Децата се нуждаят и от спортен екип и обувки за часовете по физическо

Много директори вече са решили първият учебен ден на 15-ти септември да е само за учениците, които за първи път ще прекрачат прага на училището – първокласници, петокласници и осмокласници. Така ще е в столичното 18-то училище.

„Откриването на учебната година ще започне два пъти. За малките в първи клас едното откриване е в 10 часа, следва родителска среща, изпращаме едните родители и след това влизат осмокласниците, повтаря се самата родителска среща на открито. Като на 14-ти преиграваме целия протокол на действие в училище”, обясни директорът на столичното 18-то училище Вили Стойчева пред Нова тв.

В препоръките на просветното министерство е всяко училище да определя всеки ден отговорник, който да следи спазват ли учениците мерките за безопасност.

От книжарниците очакват най-големият бум в пазаруването да е седмица преди първия училищен звънец.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви