Евентуално решение на Гърция да разшири териториалните си води в Бяло море ще бъде смятано за повод за война, предупреди вчера турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от ДПА.

„Гърция не може да разшири териториалните си води до 12 мили (около 22 км) в Бяло море“, заяви Чавушоглу. „Това е повод за война или казус бели“, добави той пред телевизия А Хабер.

Както Гърция, така и Турция имат териториални води от 6 морски мили (около 11 км) в Бяло море, припомня БТА. Гръцкото външно министерство коментира изявлението на турския вицепрезидент Фуат Октай, че опитът на Атина да разшири териториалните си води с 12 мили може да предизвика военен конфликт.

„Безпрецедентното схващане на Турция, че тя може да заплашва съседни страни с използване на сила, когато те упражняват законните си права, противоречи на съвременната политическа култура и основните разпоредби на международното право.

Ние призоваваме Турция да осъзнае това международно право и ценностите, върху които се гради съвременния международен ред, обвързващ всички държави в света. Те не се прилагат избирателно и международната общност е длъжна да ги защитава, тъй като тяхното нарушение създава максимален риск“- се казва в съобщението.

Както бе припомнено в Атина, Турция е длъжна да се съобрази с втория член на Хартата на ООН, който гласи, че всички членове на международната организация трябва да се въздържат от заплаха със или използване на сила.

Във всеки случай ние припомняме, че упражняването на гръцкия суверенитет не зависи от каквото и да било турско вето“, заключава гръцкото външно министерство.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви