В Шведския град Малмьо пламнаха безредици в петък вечерта по време на протестите срещу извършеното изгаряне на Корана.

Около 300 души, възмутени от кощунствения акт, блокираха главното кръстовище на района Русенгорд. Когато полицията пристигна, срещу нея полетяха камъни, бутилки и фойерверки.

„Сега се борим с протичащите безредици. В целия район е неспокойно”, коментира говорителят на местната полиция Рикард Лундквист.

Преди няколко дни уличния художник Сан Парк, когото местните медии наричат провокатор, съден по-рано за разпалване на национална омраза, се обърна към градските власти с молбата да му разреши провеждането пред Ислямския център в Русенгорд на манифестация на тема „последствията от ислямизацията на Скандинавия”.

Планирано бе акцията да се проведе по време на петъчната молитва на мюсюлманите, а за участие в нея е бил поканен лидерът на датската дясноекстремистка партия „Твърдият курс” Расмус Палудан. Там се планирано и изгарянето на Корана.

Още в сряда полицията отказа провеждане на акцията заради опасения от нарушаване на обществения ред, а местен съд потвърди решението. Тръгналият за Швеция Расмус Палудан бе спрян на границата, където му бе връчена двегодишна забрана да влиза в страната.

Но членове на „Твърдият курс” все пак извършиха изгарянето на Корана, като това стана в промишлена зона на Русенгорд.

При гасенето се стигна до сблъсъци и задействането на специални коли от полицията.

Партията „Твърдият курс” е основана от Палудан през 2017 година. Адвокатът е известен с многобройните си видеа. Той публично е горял Корана, окачествявайки този акт като свобода на словото. Партията му иска забрана на исляма и депортирането от Дания на всички „незападни лица, на които е предоставено убежище”.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

fourteen + twelve =