Ако сте решили да се откажете от кафето, трябва да знаете какво следва от този процес, който също носи своите последствия особено ако редовно сте пили кафе до момента.

Главоболие и раздразнителност

Да пием кафе е навик, който се убива трудно, особено ако го имаме от години, но към всичко това трябва да добавим и главоболие. Когато тялото ни е свикнало да получава кофеин, то реагира, когато не го „заредите“ с такъв. Според експертите резкият отказ от кафето може да доведе и до повишена емоционалност, което от своя страна ще ви направи по-раздразнителни.

Чувство на отпадналост и умора

Счита се, че кафето е „убиец на умората“, тъй като влияе на аденозиновите рецептори, отговорни за подаването на сигналите за умора. Неслучайно тази напитка може да оправи настроението ни в депресивен момент, в който се чувстваме напълно безжизнени. Отказът от кафето обаче може да обостри тези състояния.

Проблеми с храносмилането

Кафето сутрин е религия за милиони хора по света, защото кофеинът значително подобрява храносмилането и стимулира перисталтиката. Ако сте решили да спрете приема на кафе, може да възникнат проблеми в този аспект, затова компенсирайте, като наблягате на храни с високо съдържание на диетични фибри. Не забравяйте и за водния баланс и активния начин на живот – те също оказват значително влияние в това отношение.

Постоянно чувство на глад

Лоши новини за тези, които в момента искат да отслабват. Щом спрете да пиете кафе, започва да ви преследва постоянно чувство на глад. Ще се изкушавате да прибягвате към закуски непрекъснато, което няма да се отрази добре на фигурата ви. Причината за това е, че кафето има способността да потиска апетита, а без него тялото се опитва да навакса.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви