Джон Ленън
Ленън дава автограф на убиеца си часове преди убийството

Убиецът на Джон Ленън – Марк Дейвид Чапмън за 11-и път поиска условно предсрочно освобождаване от затвора и то отново му беше отказано. Чапмън е на 65 години и е в затвора от 1980г.

През 2018г. той заявил пред комисията, че е намерил Исус и се срамува от себе си и от постъпката си. Вдовицата на Джон Ленън – Йоко Оно е заявила, че е против освобождаването му, тъй като той може да е опасен за нея и синовете й. Комисията е преценила, че ако освободи убиеца на любимия на поколения певец, той може да бъде линчуван от разярени фенове.

След 40 години в в затвора Чапмън отново поискал да бъде освободен днес. Не се съобщават подробности за мотивите на комисията, а само, че искането му е отхвърлено за пореден път.

Как беше убит Джон Ленън

Вечерта на 8 ми декември 1980 г. Чапмън чака появата на музиканта, и след като изстрелва 4 куршума в гърба му, остава на мястото, четейки “Спасителят в ръжта” на Селинджър.

Пред полицията той обяснява подбудите на постъпката си с желанието си да стане известен и с ненавистта си към Ленън след като той се подиграва с християнските му ценности, обявяввайки, че Битълс са по-известни от Христос.

Джон Ленън
Все още милиони почитат Ленън като музикален бог

Това се случва по време на интервю през март 1966 г., като освен тази култова реплика, Ленън заявява, че християнството е в упадък и скоро хората ще се прекланят повече на идолите си от рок музиката.

Чапмън и досега твърди, че е доволен от изпълнения си план да стане известен и не проявява никакво съжаление нито за погубения талант на Джон Ленън нито към близките му.

По-късно той споделя, че е смятал да убие и други популярни личности, които като Ленън са богати и живеят охолно. Споменава имената на Елизабет Тейлър, Дацаки Кенеди-Онасис, Дейвид Бауи и Марлон Брандо.

Чапмън
Чапмън искал да убива и други известни хора

Кой е Марк Дейвид Чапмън?

Роден е в Тексас през 1955 г. Майка му е медицинска сестра, а баща му сержант от Военно-въздушните сили на САЩ. Като тинейджър започва да бяга от училище и да използва дрога. На 16 години животът му се преобръща, когато прочита романът на Селинджър “Спасителят в ръжта” и става ревностен христянин.

През 1978 г. предприема околосветско пътешествие и после се оженва за служителката от туристическата агенция, която го организира. Те все още са женени и Глория Ейб редовно посещава Чапмън в затвора. Тя признава пред полицията, че е знаела за намеренията му да убие Джон Ленън, но не ги е приемала сериозно.
Марк Дейвид Чапмън работи като чиновник в администрацията на затвора, в който е настанен, недалеч от Бъфало, щата Ню Йорк.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви