В резултат на поредните превантивни действия, предприети от служителите на ОДМВР – Бургас след вълната от опити за телефонни измами, преминала през региона през изминалата седмица, се стигна до куриозен случай, в който 61-годишен мъж от Ахелой, изпратен да прибере пари от измамена своя съгражданка, се усъмнил и вместо да занесе парите на адрес, указан от непознатия глас в телефонната слушалка, се обърнал към Районно управление – Поморие, където предал и паричната сума.

Хронологията на случая е следната:

На 22.08.т.г. около 17.30 ч. в Районно управление – Поморие е получено съобщение от 79-годишна жена от Ахелой за това, че станала жертва на телефонна измама по класическата схема „оказване на съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници”. Пенсионерката събрала сумата от 1 600 лева и следвайки инструкциите в телефонната слушалка ги поставила под кофа за боклук, разположена пред дома й.

Малко по-късно на адреса дошъл 61-годишен нейн съграждани, който бил потърсен по телефона от мъж, представил се за „Стефан Попов – началник към полицията”. Последният поискал съдействие от ахелоеца за залавянето на телефонни измамници, като първото което трябвало да направи е да вземе парите на своята съгражданка и да ги занесе на друго място.

Ахелоецът взел пакета, оставен под кофата за боклук, но се усъмнил, че сам става жертва на телефонна измама, като занесъл парите направо в Районно управление – Поморие, отклонявайки се от телефонните инструкции. Сумата от 1 600 лева предстои да бъде върната на пенсионерката, а по случая е образувано досъдебно производство.

По отношение съпричастността към извършени в периода от 14.08.т.г. до 19.08.т.г. две телефонни измами, служители от отдел „Криминална полиция” към ОДМВР – Бургас и Първо и Пето Районни управления – Бургас задържали 37-годишен криминално проявен бургазлия, който в ролята на т.нар. „муле” взел общата сума от 10 400 лв. от двама измамени бургазлии.

Първият от тях – 79 годишен пенсионер, получил обаждане по класическата схема „оказване на съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници”, като оставил сумата от 8 200 лева до трансформатор, разположен на ул. „Странджа планина“ до бл. 19. Втората „жертва“ – 61-годишна жена от кв. „Сарафово“ оставила сумата от 2 200 лв.

До пластмасов контейнер за отпадъци, разположен срещу бл. 35 в к-с „Изгрев“. Парите и в двата случая са прибрани от 37-годишен криминално проявен бургазлия, който направил пълни самопризнания и описа механизма за извършване на деянията. Същият предал част от сумата от 10 400 лв. Работата по цялостно документиране на престъпната дейност на бургазлията продължава.

ОДМВР – Бургас за пореден път припомня, че най-честите схеми за телефонна измама, освен „оказване на съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници”, са:

– Катастрофа с жертва, предизвикана от близък роднина, който е задържан в ареста и за освобождаването му е необходима крупна сума пари

– Болен от / свински, птичи грип, ебола или друга актуална болест/ близък роднина, който е настанен в болнично заведение и за спасяването му е необходима скъпоструваща ваксина

– Настъпила трудова злополука / гръмнал бойлер или друг електроуред / възникнал пожар или взривена бомба, при който инцидент е пострадал тежко близък роднина. За да се извози в специализирана столична болница с хеликоптер и да се предприемат оперативни действия е необходима крупна сума пари

– Пътен инцидент, при който на близкия роднина са засегнати крайниците. За оперативната намеса и поставянето на златни пирони е необходима крупна сума пари или ценности

– За отпускане на допълнителни пари към пенсията / помощ за закупуване на лекарства / енергийна помощ / друг тип социално подпомагане е необходимо крупната сума пари или ценности да се предоставят на мнимия служител на „Социални грижи” или „Пенсионното” за да може възрастния човек да попадне в графа „крайно нуждаещ се”

– Освобождаване на колетна пратка от чужбина, съдържаща валута в големи размери, скъпоструващи лекарства или ценни предмети

– Осъществяване на изгодна сделка от близък роднина по закупуването на климатици, електроуреди и др. от голям търговски обект и др.

Характерно е, че по време на телефонната измама възрастния човек непрекъснато разговаря по телефона, като не му се дава възможност да се свърже със свои роднини и да им съобщи за проблема.

Възможно е да се поиска от пенсионера да изтегли и спестените си пари от банков клон, поради което с банковите служители също се провеждат превантивни срещи за засилване на бдителността им по отношение на възрастни хора внезапно изтеглящи всичките си пари.

ОДМВР – Бургас призовава за пореден път гражданите да проведат разговори със свои роднини в третата възраст, на които да се обясни, че търсенето на съдействие се осъществява преди всичко на тел. 112 или от близки, на които имат доверие.

От изключителна важност е да се обсъдят различните механизми за телефонни измами с цел неутрализиране на опитите за извършване на подобен род криминални посегателства.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви