Критично е състоянието на язовирите „Тича“, „Камчия“ и „Ястребино“. Това каза Стефан Желев, областен управител на Шумен в ефира на Нова телевизия. Предстои ни водна криза, ако няма валежи и сняг, допълни той.

С просто око е видимо намаляването на водата в язовир „Тича“. Водоемът снабдява с вода Шумен, Търговище и Велики Преслав, както и още 3 по-малки населени места. Водата в него е спаднала с близо 20 милиона кубика само от началото на пролетта. При пълен обем от 311 милиона кубика – в него сега има 148, допълни той.

Предстои ни водна криза, ако няма валежи и сняг. Тежко е положението в Източна България, където язовирите „Тича“, „Камчия“ и „Ястребино“ са в критично състояние. Опасенията са, че на много места може да има водни режими, ако няма дъжд и сняг.

По-бързо обаче може да се стигне до водна криза с язовир „Камчия“, ако няма валежи. Той дава вода на Бургас и Варна. Заради намаляващото му ниво са редуцирани подаваните водни обеми към двата морски града.

Трябва да се търсят и алтернативни варианти за водоснабдяване, поясни той.

Припомняме, че на 19 август Ревизоро също предупреди за предстояща водна криза . Димитров обаче отрече твърденията, че десетки язовири в страната са празни. По негови думи догодина ще трябва да се вземат трудни решения, но докато той е министър, вода ще има.

Не закъсня и реакцията на бившия министър на околната среда и водите Нона Караджова, която заяви е мит, че България няма вода и определи ситуацията като „Вода газим, жадни ходим“.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви