Събуждате се с телефона, сядате пред лаптопа, а вечер пускате телевизора. Всичко това води до проблеми. Сред най-честите е усещането за сухота в очите, което е по-характерно за жените, отколкото за мъжете, а с възрастта рискът да развиете това заболяване се увеличава.

Какви са симптомите на синдрома „Сухи очи“?

Сухотата в очите е причинена от намалена слъзна секреция, което води до парене, боцкане, зачервяване, сърбеж, усещане сякаш имате прашинка в окото. Мнозина, които страдат от синдрома на сухото око, също споделят, че зрението им е замъглено и изпитват затруднение да фокусират на близко или надалеч. Възможно е и да изпитвате дразнене от светлината, а също и да забележите отделянето на гъст секрет от очите, който сутрин да причинява залепването на клепачите.

Как се диагностицира синдрома „Сухи очи“?

Най-лесният и ефективен метод за диагностика на това заболяване е теста на Ширмер. Той представлява поставянето на филтърни лентички на долния клепач, които измерват количеството отделени сълзи.

Какво е лечението на синдрома „Сухи очи“?

Това е състояние, което изисква поддържаща терапия с изкуствени сълзи. Те представляват капки, които могат да се слагат толкова често в около, колкото е необходимо (дори и по няколко пъти за един час). Те осигуряват нужното овлажняване на окото, което елиминира всички неприятни усещания.

Има и друг вид терапия, която представлява запушване на каналчето, което свързва окото с носа, през което сълзите се оттичат. Така, дори и малко, отделените от окото сълзи ще остават по-дълго време върху очните ябълки, вместо да се стичат към носната кухина.

Пиенето на по-голямо количество вода също облекчава усещането за сухота в очите.

Важно е, хората, които страдат от синдрома „Сухи очи“, да намалят до минимум взирането в дисплеи и монитори, които значително влошават състоянието на пациентите. Причината е, че тогава човек мига много по-малко. Нормално е в рамките на минута човек да мигне около 12-15 пъти, а когато човек ползва телефон, таблет и т.н. броят на миганията е наполовина по-малък. Ето защо може да си правите лесна тренировка на очите за подобряване на слъзоотделянето – затворете очите за две секунди, след което ги отворете за две секунди и повтаряйте това няколко пъти.

rozali.com

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви