Созопол ще посреща туристи

70% беше прогнозата за спад при чуждите туристи, а 30% за българските. Към настоящия момент имаме пренощували над 1, 360 млн. туристи, от които 1 млн. са българските и 360 хиляди са чуждите. Tова заяви в студиото на „Здравей, България“ вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Тя благодари на всички българи, които избраха нашите морски и планински курорти. „Не можем да кажем, че летният сезон е успешен, но имаме успех в някои от курортите по Южното Черноморие, но имаме и спад на места по Северното Черноморие. Отворихме пазарите за Израел и Украйна, предстои и евентуално отваряне на турския пазар“, посочи министърът.

„Между 1 и 15 август от сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ има 460 свободни позиции – това са новорегистрираните безработни лица“, каза още тя.

По темата за поемането на поста на министър на туризма, Николова посочи, че не е била разколебана.

„В нито един момент във вземането на решението не съм се разколебала за поемането на поста на министър на туризма, защото познавам бранша и сектора. По отношение на туризма трябва да бъдат взети експресни, бързи и адекватни решения. Мога да дам принос по отношение на баланса и диалога между бранша и институциите. За мен основно като министър е да има чуваемост. Срещам се ежедневно с бранша, чувам техните искания и участва във вземането на решения колективно заедно с тях. Постоянно съм в комуникация с работодателските организации, синдикатите, браншовете и дори туристите“, посочи тя.

„Политиката по отношение на пандемията се промени изцяло. Туризмът няма да бъде същият и традиционният туризъм, с който бяхме свикнали, вече е архаично понятие. Решенията за кадровите промени в кабинета бяха взети на коалиционен съвет. Това, което аз застъпих като министър, беше ежедневните срещи с бранша и създаването на консултативен съвет. Аз заставам начело на този съвет в началото на септември. Той ще бъде изграден от представители на бранша и експерти. Там трябва да бъдат взети бързи решения по отношение на предстоящия зимен сезон“, каза още тя.

NOVA

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви