Баща на дете е подал сигнал, че му искали 1400 лв. за линейка да транспортират сина му от Бургас до Пловдив. Това стана ясно от пост във фейсбук на журналиста Димитър Стоянов.

Според бащата на бебето Светослав Миленов малкият Боян се нуждаел спешно от траспортиране до Университетската болница “Св. Георги“ в Пловдив, но от частно здравно заведение в Бургас му поискали 1400 лв. за линейката.

След пререкания реанимобилът потеглил за Пловдив, без да му вземат пари, но детето издъхнало. Засега не е ясно дали е починало в линейката или при пристигане в пловдивската болница. Детето било недоносено и се родило в 7-ия месец в частна клиника в Бургас, но го преместили в друга частна болница. Състоянието му обаче се влошило, което наложило спешно да бъде закарано до Пловдив.

“Започнали сме проверка по случая, но нищо не мога да коментирам преди да приключи. Имам своята версия за случая, но ще я спестя. Човек трябва да има смирение пред Бога“, заяви пред “24 часа“ шефът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.

Той отказа да съобщи в кои частни болници е било бебето и от коя, както казва бащата, са му искали парите за линейка до Пловдив. Дали загубеното време по пазарлъци със здравното заведение се е оказало фатално за бебето, ще трябва да кажат проверяващите.

От УМБАЛ “Св. Георги“ в Пловдив потвърдиха за „24 часа“, че е постъпило бебе на 7 дни. То е било с много ниско тегло и в клинична смърт. Преведено е от частна болница в Бургас. По данни на екипа, осъществил транспорта, детето е изпаднало в това състояние още по време на пътуването.

“Извършените изследвания, в това число и аутопсия, не потвърждават диагнозата, поставена от изпращащото лечебно заведение. Лекарите в “Свети Георги“ приемат, че въобще не се касае за проблем в областта на детската хирургия“, обясниха от пловдивската болница. Оттам не пожелаха да дадат повече подробности с аргумент, че това може да стане само с разрешение на родителите.

Причините за смъртта на недоносено бебе ще установява поверка, разпоредена от здравния министър проф. Костадин Ангелов и от РЗИ в Бургас.

burgas24.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви