Колата се опитала да премине през протеста
Колата се опитала да премине през протеста

Около 22.00 часа на 17 август 2020 г. на телефон 112 е получен сигнал, че семейство с две малки деца – момченце на 2 години и момиченце на 9 години, са станали жертва на нападение на лица, провеждащи незаконна блокада на кръстовището пред румънското посолство на булевард „Ситняково“ в София. Семейството е пътувало с автомобила си в посока от улица „Черковна“ към булевард „Цариградско шосе“, когато на кръстовището леката кола е била спряна и обградена от агресивно настроени протестиращи. При проявената агресия са счупени стъкла и фарове на управляваното от 44-годишната жена МПС. Служители на СДВР незабавно са се отзовали на сигнала, подаден на телефон 112. След проведената операция от района на кръстовището успешен е изведен автомобила, заедно със семейството.

За нападението са задържани три лица, които са участвали в нерегламентирания протест. Във връзка с нанесените щети на МПС-то е образувано досъдебно производство по чл. 216 от НК за унищожаване на чужда движима или недвижима собственост. Разследването и работата по случая продължават под ръководството на СРП.

Това се казва в съобщение на СДВР.

„Имаше провокация, жената тръгна да минава през хората и даваше газ. Хората я спряха и й счупиха прозореца“, обясни млад мъж, който е свидетел на инцидента. Още от самото начало на блокадата пред посолството нямаше полицейско присъствие. Униформени се появиха едва 20-минути след началото на инцидента. Полицаи започнаха да преговарят с протестиращите да пуснат колата с жената заради децата. Някои бяха против, но след уверение, че тя ще бъде разпитана в Първо РПУ, колата беше пусната и под полицейски ескорт се отправи на пешеходен ход натам заради счупеното стъкло.

Колата бе допусната да излезе от кръстовището и полицията я ескортира до Първо районно управление. Поканени бяха и протестиращи също да отидат в полицейското управление, за да дадат показания, тъй като някои от тях се оплакаха, че са били качени върху капака от засилилата си към тях кола.

Малко по-късно пък протестиращите имаха пререкания и със социолога Стойчо Стойчев, който също се опита да мине през блокадата. До саморазправа с доцента не се стигна, тъй като полицаи се намесиха.

Само преди дни „Сега“ предупреди, че полицията е сменила рязко и опасно тактиката спрямо протестиращите. След като седмици наред полицаи от цялата страна бяха мобилизирани, за да пазят реда на митингите и шествията в столицата, сега силите на реда не отклоняват движението към затворените кръстовища. И оставят тези, които блокират кръстовища, да се оправят сами с ядосани шофьори, попаднали неочаквано в клопка.

На въпроси на „Сега“ защо не се отцепват местата за блокада, дали има някаква нова тактика да се допуска свободно движение и дали това не би могло да доведе да проблеми и напрежения, тогава от МВР отказаха коментар. Оттам препратиха към изявление на вътрешния министър Христо Терзийски и на главния секретар на МВР Ивайло Иванов от преди няколко дни. Тогава те обявиха: „Минали сме през много управления и винаги сме били на първа линия, защото това е основното ни задължение. Голяма част от обществото иска да се намесим с всички правомощия, с които разполагаме, и да освободим това, което възпрепятства свободното придвижване. Протестиращите казват да не ги закачаме, да не използваме насилие срещу тях. Каквото и да направим, МВР ще бъде виновно“.

По повод на последния инцидент от МВР уточниха, че “около 22.00 часа на 17 август 2020 г. е получен сигнал на телефон 112, че семейство с две малки деца – момченце на 2 години и момиченце на 9 години, са станали жертва на нападение на лица, провеждащи незаконна блокада на кръстовището пред румънското посолство на булевард „Ситняково“ в София.”

Семейството е пътувало с автомобила си в посока от улица „Черковна“ към булевард „Цариградско шосе“, когато на кръстовището леката кола е била спряна и обградена от агресивно настроени протестиращи.

“При проявената агресия са счупени стъкла и фарове на управляваното от 44-годишната жена МПС. Служители на СДВР незабавно са се отзовали на сигнала, подаден на телефон 112. След проведената операция от района на кръстовището успешен е изведен автомобила, заедно със семейството. За нападението са задържани три лица, които са участвали в нерегламентирания протест. Във връзка с нанесените щети на МПС-то е образувано досъдебно производство по чл. 216 от НК за унищожаване на чужда движима или недвижима собственост. Разследването и работата по случая продължават под ръководството на СРП. Във връзка с провеждането на незаконни протестни действия Столичната дирекция на вътрешните работи предупреждава жителите и гостите на София да осъществяват с повишено внимание придвижването си на територията на града. Заради категоричния отказ на организаторите да спазват изискванията на закона, СДВР не осигурява провеждането на тези нерегламентирани мероприятия. Отговорността за това е изцяло на лицата, които се самоопределят като организатори на незаконните действия и на тези, които нерегламентирано блокират пътни кръстовища”, пишат от МВР. И призоваха шофьорите да шофират при отчитане на по-сложната пътнотранспортна обстановка. СДВР препоръчва управлението на МПС да се осъществява след своевременно информиране за промените в пътнотранспортната обстановка.

40-ият ден на протести започна с мятане на яйца по сградата на Министерски съвет. Исканията на демонстрантите остават едни и същи: оставка на правителството и премиера Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев, дистанционно и електронно гласуване.

„Всички вие на този площад не сте страховете от миналото, а надеждата за бъдещето. Борисов и слугите му са страха от миналото. Ние искаме да вървим напред. Бъдете смели, бъдете единни и не им вярвайте“, каза от трибуната на протеста Арман Бабикян от „Отровното трио”.

Велислав Минеков от „Отровно трио“ заяви, че ГЕРБ смяна на премиера с „с човек, който изглежда относително културен и наскоро се е появил в София след дълго пътуване“. Име обаче не посочи.

СДВР и репортаж на в. Сега

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви