Безплатните чадъри и шезлонги по Южното Черноморие са пет пъти повече, отколкото тези, предлагани по морето на север. Това показа таблицата с цените на плажните принадлежности, публикувана в сайта на туристическото министерство, предава „Монитор“.

Според данните безплатна сянка и лежанка на 21 плажни ивици могат да използват резервиралите ваканция на юг. Възможностите за гратис престой на плажа на летовниците в областите Варна и Добрич са едва четири.

В края на месец май наемателите и концесионерите на морските плажове трябваше да изпратят своите предложения на туристическото ведомство относно спада на цените на чадърите и шезлонгите през тазгодишния активен летен сезон.

Съгласно законовите промени, стойността им трябваше да бъде намалена минимум с 50 % спрямо обявената през 2019 г. Въпреки новите изисквания, на места цените продължават да са значително по-високи от тези в останалата част на Черноморието. Най-скъпа излиза ваканцията на плажа „Градина – централен“, част втора. За сянка ще трябва да броим по 8 лв., а за шезлонг още 6 лв. На метри от него обаче в „Градина – централен“, част едно и в къмпинга, носещ същото име, комплектът плажни принадлежности излиза двойно по-евтин.

Подобен е и казусът с плажовете „Божурец-Топола 3“ и „Божурец-Топола 2“ край Каварна, където ще трябва да платим по 7,50 лв. за чадър и 5 лв. за шезлонг. На „Божурец – Топола 1“ те са по 4 лв.

Ценови аномалии не липсват и в Царево, където на плаж „Варвара“ за чадър даваме 7,50 лв., но за да си запазим и два шезлонга, ще трябва да доплатим само още 1 лв. Макар безплатните принадлежности да са в пъти повече по Южното Черноморие, местата със сянка и лежанка под 2 лв. преобладават на север.

На плажовете „Офицерски – запад“ и „Буните – 2″ те са по 0,50 лв., а на“Батовски“, „Албена“ и „Кабакум – север“, част първа двойно по-скъпи. Единствената морска ивица на юг, чиито цени за чадъри и шезлонги са малко над тази на билетчето за градски транспорт в столицата, е централният плаж на Поморие.

В преобладаващата част от родните плажове престоят на плажа в действителност излиза по-евтин, чадърът и шезлонгът са максимум по 5 лв.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви