Румен Радев
Румен Радев

Разговор за Коституцията и бъдещето на България може да има само след дадени оставки и насрочване на предсрочни избори

Това обяви президентът Румен Радев в обръщение към нацията днес по повод предложението на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико народно събрание и нова Конституция.

„Чл. 159 от Конситтуцията е категоричен, че правото на инициатива принадлежи на не по-малко от половината народни представители и на президента. Не на министър-председателя. Може ли партията-държава, която методично погазва разделението на властите, да инициира промени в Конституцията?, попита риторично президентът. – Моят отговор е не.“

Радев подчерта, че протестите продължават над месец, промените в кабинета „не убедиха никого“. И че е имало „репресии“, „провокации“.

Държавният глава изброи редица от критиките си към управляващите –

че бойкотират Народното събрание, заглушават свободата на словото, нарушават закона, като не въвеждат машинното гласуване, отменили са електронното гласуване.

„Може ли мафията да реформира съдебната система? Отговорът е не. Може ли министър-председател, който превърна парламентарната република в автокрация, да предлага промени в Конституцията? Отговорът е не“, в същия дух завърши президентът Радев.

Ето и пълният текст:

Повече от месец продължават протестите с искане за оставка на правителството и на главния прокурор. Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено. Промените в кабинета не убедиха никого. Репресиите, провокациите и опитите да се неглижира гражданското недоволство само потвърждават необходимостта от исканите оставки.

В изявлението си от днес министър-председателят предлага свикване на Велико Народно събрание и серия от конституционни промени. Самият акт показва пренебрежение към Конституцията – чл. 159 от основния закон е категоричен, че правото на инициатива за свикване на Велико Народно събрание принадлежи на не по-малко от половината народни представители и на президента, не и на министър-председателя.

Може ли партията-държава, която методично погазва разделението на властите, да инициира промени в Конституцията? Моят отговор е не.

Може ли партия, която вчера бойкотира парламентарния контрол, днес да предлага промени в Конституцията? Отговорът е не.

Може ли власт, която нарушава закона, не въвежда машинното гласуване и отхвърли електронното дистанционно гласуване, да организира честни избори? Отговорът е не.

Може ли власт, която задуши свободата на словото, да предлага дебат за бъдещето на България? Отговорът е не.

Може ли мафията да реформира съдебната система? Отговорът е не.

Може ли министър-председател, който превърна парламентарната република в автокрация, да предлага промени в Конституцията? Отговорът е не.

Разговор за Конституцията и за бъдещето на България е възможен само след исканите от обществото оставки и провеждането на честни предсрочни избори.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

two × four =