Започнали сте да тренирате редовно и сте готови да промените начина, по който изглеждате, и да се погрижете за тялото си. До тук добре, в следващите няколко седмици също добре.

После обаче малко по малко започвате да губите мотивацията си. Преди да сте си казали, че това просто не е за вас, проверете дали не сте направили тези често срещани грешки, които бързо ни лишават от желанието за тренировките.

Не сте си създали рутина

Колкото и различни да сме хората, има едно общо между нас – всички си създаваме навици и обичаме да ги спазваме. Наскоро стана ясно колко важно е да спазваме рутината, на която сме свикнали.

По време на пандемията много хора, които до този момент са били редовни във фитнеса, изгубиха мотивацията си да тренират, защото ежедневието им бе напълно изменено. Повечето от тях бяха свикнали да си пият кафето, да се разходят до най-близкия фитнес, там да видят познати лица и тогава да тренират. Когато са вкъщи, всички тези мотивиращи тригъри липсват, а с тях и мотивацията им липсва.

Затова си изгответе рутина, която да напомня на тялото ви, че ще тренирате – дори самото обличането на клин и спортен сутиен е достатъчно, за да се настроите за тренировката.

Имате повече въглехидрати в менюто

Според множество проучвания, въглехидратите имат приспивен ефект, защото те рязко повишават кръвната захар, а след това нивата й рязко спадат – което предизвиква чувството за ленивост.

Затова и експертите съветват да хапваме повече протеини, в комбинация с мазнини, преди тренировка, за да се заредим с енергия.

Прекарвате целия ден седнали

Колкото и да ни се иска 10-е минути кардио да ни помагат да елиминираме негативните ефекти от стоенето по цял ден, това е невъзможно. Проучванията показват, че само 20 минути седене неподвижно карат тялото ни да изпада в летаргично състояние, което предизвиква още желание да мързелуваме. Затова и когато се върнем от работа след цял ден на стол, пак се чувстваме изтощени.

Нашият съвет е да вмъквате на всеки един-два часа кратко раздвижване или разтягане.

Прекалявате с диетите

Тялото ни има нужда от енергия, за да се възстановява от тренировките. А когато му даваме само порция зеленчуци и плодове, организмът ни няма достатъчно калории, за да се справи с физическото натоварване.

Потърсете диета, която ви набавя достатъчно фибри и протеини, за да дадете всичко нужно на мускулите ви да работят и да изгарят калории във фитнеса.

Не позволявате на тялото да се възстанови

Понякога в старанието си да отслабнем и да постигнем желаната фигура пропускаме да си дадем почивка и пренатоварваме тялото си, без да му даваме възможност да си почине между тренировките.

Организирайте седмицата си така, че да тренирате само 3-4 пъти и всеки път различни мускулни групи или оставяйте няколко дни разстояние между дните, в които правите упражнения за някоя част на тялото.

Не сте открили правилния тип спорт

Ако не сте фенове на аеробиката, няма как да сте редовни с нея. Тренировките трябва да са приятни, не само ефективни. Потърсете различни начини да включите нужната доза активност в деня си по начин, който ще ви хареса – с танци, плуване или пилатес.

missbloom.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

three × 2 =