Струва ли си всичко това?
Струва ли си всичко това?

Предприемачът Мани Хошбин, който в скоро време ще стане собственик на един от 125-те планирани за производство Koenigsegg Jesko, разкри колко ще струва най-скъпата опция за модела. Това е каросерия от материал, наречен KNC (Koenigsegg Naked Carbon), която струва 443 400 долара. За тези пари може да се купи чисто ново Lamborghini Aventador.

Koenigsegg Naked Carbon се превежда буквално като „гол карбон“ и представлява въглеродни нишки. От тях ръчно се отделя тънки слой епоксидна смола, останала след изпичането на оригиналния материал. Огромната стойност на каросерията от този материал се обяснява с трудоемкия процес на обработка. При него най-малката грешка при полирането може да доведе до нарушаване на структурата.

Освен това, „голият карбон“ е по-устойчив на драскотини, отколкото лаковото покритие, а също така изглежда различно. При него светлината не се отразява върху цялата повърхност, а по всеки детайл, като създава необичаен визуален ефект. Материалът вече е използван за една от хиперколите на марката – Regera, която е с 20 кг. по-лека.

В конфигуратора на компанията Koenigsegg са включени и други любопитни опции, които също струва много пари. Например, за боядисване на автомобила в синьо, червено, зелено или виолетово клиентът доплаща 346 100 долара. Толкова струва чисто нов Rolls-Royce Cullinan. Предлагат се и „бюджетни“ варианти – Apple Red и Sweet Mandarin. Те са оценени колкото чисто нов Chevrolet Corvette – 63 310 долара.

Самият Мани Хошбин не се скъпи за допълнителни опции и в крайна сметка неговият Jesko струва повече от 3,4 млн. долара. И това не е най-скъпия вариант – ако клиентът си поръча ниво на оборудване Absolut, ще трябва да плати 4,1 млн. долара.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви