В областта са заразени нови 23-ма
В областта са заразени нови 23-ма

Положителните ПСР теста в страната за денонощието са 171 при направени общо 5 108. Един от случаите е в Бургаско, с което общо в областта стават 371.

Обобщените данни на ЕИП сочат, че в страната вече има 13 893 потвърдени случая, от които активни са 4 932. В болници са хоспитализирани 834-ма души, като в интензивни отделения са 63.

Днес излекуваните са значително повече от новите случаи – 325. От началото на кризата броят им е 8 479.

Не е малък броят на починалите за денонощието. Те са 11, а досега жертви на К-19 в страната са станала 482-ма души.

Разпределение по области:

Благоевград – 23, Бургас – 1, Варна – 33, Велико Търново – 3, Габрово – 6, Добрич – 12, Кюстендил – 1, Ловеч – 1, Пазарджик – 8, Перник – 1, Пловдив – 13, Разград – 1, Русе – 6, Силистра – 12, Сливен – 2, Смолян – 6, София – 1, София /столица/ – 31, Стара Загора – 3, Търговище – 11, Хасково – 2, Шумен – 4.

И още подробности за вчерашното решение на правителството за отпускане на помощи САМО на родителите с деца до 14 год.:

Семейства с деца до 14 години ще имат право на месечна целева помощ по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка в случай, че двамата или единият от работещите родители не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност да ползват платен отпуск. Същото право ще имат и родители, които отглеждат сами децата си. Това реши правителството с приемането на промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане. За прилагането на новата мярка за подкрепа на работещи родители за преодоляване на негативните последици от Ковид-19 правителството ще осигури 85 млн. лв.

За семейства с едно дете размерът на месечната помощ ще е равен на минималната работна заплата – 610 лв. до края на 2020 г. За семейства с две и повече деца помощта ще е 150 на сто от минималната заплата или 915 лв. до края на 2020 г.

Помощта ще се отпуска в случай, че децата се обучават дистанционно в електронна среда или не посещават детски ясли и детски градини, както и предучилищни групи поради въведените ограничения за борба с пандемията от коронавируса.

Право на новата помощ ще имат и семействата, в които двамата или единият от родителите са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица или в случай, че размерът на обезщетението е по-малък от минималната заплата. Месечна помощ ще могат да получат и семейства, в които двамата или единият от родителите се самоосигуряват, но не могат да работят поради въведените ограничения във връзка с извънредното положение или извънредната епидемична обстановка.

 

За отпускане на помощта средномесечният доход на член от семейството за месеца, предхождащ подаването на заявлението-декларация, следва да бъде по-нисък или равен на размера на месечната минимална работна заплата, определена за страната (610 лв. за 2020 г.).

Месечната помощ ще се отпуска и на семейства на роднини и/или близки и приемни семейства, в които има настанени деца, спрямо които е предприета временна мярка за закрила по Закона за закрила на детето, ако семействата отговарят и на другите условия за отпускане на помощта.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви