Айца и домати по депутатите
Яйца и домати по депутатите

Парламентът не събра кворум и от втория път и така извънредното заседание на парламента пропадна.

Само 78 народни представители се регистрираха на подпис, тъй като системата за гласуване с карти е демонтирана.

Минути след 9ч. председателят на Народното събрание даде 20 минути толеранс за втори опит за събиране на кворум, но броят на присъстващите депутати не се промени.

„Има 78 регистрирани депутати, не можем да проведем заседание“, каза председателят на парламента Цвета Караянчева, което предизвика реакцията на БСП, които започнаха да викат в залата „оставка“.

„Вие не сте осигурили кворума, г-жо Нинова. И във вашите редици има липси“, контрира Караянчева.

В пленарната зала днес нямаше представители от управляващото мнозинство, а само от левицата и ДПС.

Коалиционният партньор на ГЕРБ – ВМРО, вече заяви, че няма да участва в поисканото от Корнелия Нинова и БСП извънредно заседание за актуализация на бюджета.

„Причините са много, но основната е, че не желаем да бъдем фон във вътрешнопартийните битки за избор на лидер в БСП. Не желаем да поощряваме доказаната нечистоплътност на тази партия при употребата на институциите в частна полза“, посочиха от ВМРО.

А рано сутрин депутатите бяха посрещнати пред служебния вход от група протестиращи от Да, България и „Боец“, които мятаха яйца и домати по сградата на парламента.

Провеждането на пленарно заседание бе инициатива на БСП. Червените искаха парламентът да приеме решение, с което да задължи Министерският съвет да внесе до 7 дена актуализация на бюджета заради мерките за Covid-19. Също така програмата предвиждаше да бъдат изслушани от депутатите премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър за случилото се на партийното събитие на ГЕРБ в София тех парк.

С жива верига полицаите спираха протестиращите пред входа на парламента Те искаха да стъпят на тротоара пред Народното събрание, но ги избутаха в храстите.

Бурни викове „Оставка!“ огласяха пространството пред парламента.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

nine + 12 =