Провал на туризма у нас
Провал на туризма у нас

Въпреки мерките за стимулиране на сектора и бумът на уикенд туризма, се очертава тотален провал на летния туристически сезон

След „Албена“ и от „Слънчев бряг“ обявиха, че голяма част от хотелите ще затворят до 10 септември, непосредствено след трите почивни дни. Като цяло чуждите туристи у нас са намалели с 80%. Чартърните полети до Варна се сринаха с 59 на сто, а до Бургас – със 78%. По данни на НСИ оборотът на заведенията по морето е паднал с близо 90 на сто.

„Спад на туристите от 75% има в Родопите. Работят предимно малките семейни хотели и къщите за гости. Големите хотели работят с чуждестранни туристи, които няма как да ни посетят. Там има спад от над 85%“, каза Пантелей Мемцов от РТА „Родопи“. От асоциацията смятат, че мерките за подкрепа на бранша са закъснели.

В момента има малко туристи от Германия, Полша и Украйна. Поради липсата на чартърни полети се разчита на летовници с автомобилен транспорт, каквито са предимно българите и румънците

Плажът е сравнително запълнен, защото има и собственици на апартаменти в западната зона, предимно българи, които са си в имотите. Хората, които познават „Слънчев бряг“, твърдят, че никога не са виждали комплекса толкова празен, уточни Иванова. Данните на туроператорите и на летищата показват, че стотици чартъри са отменени през това лято, а надеждата поне през август да има повече туристи е също забравена.

С началото на август рухна надеждата за поне един силен месец, след като Великобритания не включи България в списъка с безопасни (така да се каже) страни и пристигащите на Острова от нея подлежат на 14-дневна карантина. В Германия – друг голям източник на чужди туристи, се появиха публикации за неспазване на предпазни мерки в заведенията в български курорти. Картината на летището във Варна показва, че през юли общият брой полети (редовни и чартърни) е 1103 (за същия месец 2019 г. са 2715), което е спад от 59%.

Сходна е ситуацията и на летището в Бургас – общият брой полети е 1160 при 5229 през юли 2019 г., или спад със 78%. При пътниците намалението е с 86 на сто

„Цялата английска програма е сторнирана при всички туроператори. Имаше надежда от 7 август да има полети, но заради ръста в броя на заразените се стигна дотук“, казва Иван Грошев, управител на „МТС България“, една от фирмите, която води британски туристи .

На германския пазар колкото нови резервации за август и септември има, толкова са и отменените, разказва Грошев. „Няма нищо обнадеждаващо, спадът ще бъде някъде 70-80%“ . Към момента не може да потвърди с реални данни ентусиазмът на Министерството на туризма, че през септември и октомври има силен интерес от германци да почиват в СПА хотели, което ще платят техните здравни каси. И с което ще се „разшири“ летният сезон според силно екслоатираната от управляващите теза.

Туристическият бранш отчита един труден сезон, а август не може да компенсира загубите. Това заяви по БНТ Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма. По думите му, има над 80% спад на туристи от чужбина, но за сметка на това, се отрича бум на българските туристи по родното Черноморие. Той е категоричен, че загубите са огромни, тепърва ще се изчисляват. За момента обаче, фалити все още няма обявени. Същото мнение изрази и Емил Коларов, председател на Сдружение на заведенията в България. Положението е трагично, по данни на НСИ имаме близо 90% спад спрямо миналата година, заяви той.

„В България има спад на туристите от 75%. Общо взето това се наблюдава в Родопите. При нас работят предимно малките семейни хотели и къщите за гости. Проблеми има с големите хотели и те идват от факта, че липсва входящият трафик. Тези хотели работят с договори с чуждестранни туристи, които няма как да посетят България. Там има спад на туристите от над 85%, което огромен удар за тях“, каза Пантелей Мемцов, председател на Регионална туристическа асоциация „Родопи“. От асоциацията смятат, че държавните мерки за подкрепа на туристическия бранш са закъснели.

За спада на туризма сочмат и данните на НСИ за заетостта в сектора, която е спаднала с 34.9%

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви