Голям проблем според автобусните превозвачи е ограничението за броя на пътниците в превозните средства
Голям проблем според автобусните превозвачи е ограничението за броя на пътниците в превозните средства

Автобусните превозвачи също настояха за намалена ставка ДДС и за редовните линии, така както „случайният превоз“ се сдоби с 9% налог от 1 август.

Фирмите от бранша обясняват, че заради пандемията и здравните рестрикции губят пътници и затова трябвало да бъдат обезщетени с намалена ДДС ставка.

„Ако управляващите искат действително да помогнат на бизнеса, трябва да направят така, както направи Гърция – намали ДДС за всички превози от 23% на 10%, или както направи Германия – намали ДДС за цялата икономика от 19% на 16% за 6 месеца, като е възможно да има удължение с още 6 месеца“, коментира пред Блумбърг ТВ Петър Захариев, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи (НСАПБ). Големият проблем е в намалелия брой пътници, твърдят от НСАПБ.

От сдружението казват, че в бранша има много необявени фалити – фирмите формално съществуват, но не работят и само трупат загуби.

Голям проблем според автобусните превозвачи е ограничението за броя на пътниците в превозните средства. Указанията на здравното министерство са пътниците да са по един на двойна седалка, което означава при пълен капацитет от 50 души да се возят не повече 25. „Един автобус по редовна линия, който може да вози до 50% от местата си, е на ръба на загубата. Приходите от това не покриват всички преки разходи за гориво, заплати, осигуровки, техническа поддръжка“, казва още Захариев. Той посочи, че в тази криза дори по-ниските цени на горивата не помагат.

Според Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи ситуацията в сектора е драматична. Все още няма фирми, обявили фалит по смисъла на закона, но има превозвачи, които не извършват дейност и са в технически фалит.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

twenty − twenty =