20-то издание на регата Кор Кароли
20-то издание на регата Кор Кароли

Началото на 20-та международната ветроходна регата „Cor Caroli iCard“ е на 12 август на Морска гара Бургас. Съревнованието с яхти с главен организатор фондация „Кор Кароли“ ще се проведе в рамките на четири дни по маршрут с три спирки: Бургас, Св. Влас и Варна.

През 2020 г. празникът на град Варна – 15-и август, ще съвпадне с датата на голямото награждаване на победителите и церемонията по закриването на регатата. За втора поредна година генерален спонсор на събитието е финтех компанията iCard.

Програмата на предстоящата престижна регата „Cor Caroli iCard“ обещава положителни летни емоции и на участниците от цял цвят, и на ентусиастите от публиката, следящи морската надпревара от брега. Очаква се в състезанието да се включат около четиридесет ветроходни яхти с дължина на корпуса от 7 до 15 м. и около 250 души в екипажите на яхтите.

През първия ден, 12-и август, се предвижда провеждане на атрактивни гонки в Бургаския залив. В тях ще премерят сили професионалисти и аматьори. Всички пътешественици по душа ще могат да наблюдават зрелищните гонки на яхти в залива, а вечерта – награждаването на победителите за деня и официалното откриване на регатата на Морска гара Бургас.

 Регата Кор Кароли
Регата Кор Кароли

В рамките на тазгодишното издание са планирани две морски гонки с по-дълъг маршрут и с посока север. Стартът на първата ще бъде даден на 13-и август в Бургас. Отборите ще се устремят към Св. Влас – на около 25 морски мили от Бургас. Втората надпревара в открито море е на 14-и август с маршрут Св. Влас – Варна (около 45 морски мили).

В последния състезателен ден – 15-и август, жителите и гостите на Варна ще станат свидетели на още три гонки във Варненския залив в чест на празника на града

Морската столица отново ще се превърне в притегателен център за професионални ветроходци и любители на красивия спорт. Само броени часове по-късно ще бъде обявено крайното класиране. iCard ще награди победителите заедно с българския представител на международния конкурс за песен „Евровизия“ 2020 и 2021 – талантливата Виктория Георгиева.

Мисията на „Cor Caroli iCard“ е да допринесе за развитието не само на ветроходството, но и на местната общност. Събитието има важно значение за популяризирането на красивия воден спорт, свързан с екипна работа, състезателен дух и стремеж към високи постижения. Затова от година на година международната регата предизвиква все по-голям интерес, а България печели ключови позиции на световната яхтинг карта.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

two × one =