Казват, че всяка жена трябва да има малка черна рокля в гардероба си. Тя е идеална за носене при специални случаи. Но какво да носим в ежедневието си или по време на нашата почивка?

След няколко месеца, прекарани в изолация, много от нас забравиха какво имат в гардероба си. Пижамите, тениските и анцузите се превърнаха в работното ни облекло, но вече е време да извадим нещо по-цветно. И има защо – с него ще подобрим настроението си и ще се настроим за хубави емоции!

Някои хора, които имат излишни килограми или не харесват част от тялото си, носят предимно дрехи в тъмни цветове, за да ги прикрият. Но понякога една рокля на флорални мотиви, розова тениска или пола на точки, може да повдигне духа на всеки и да му вдъхне самочувствие.

Според книгата „Психологията днес“, цитирана от The Zoe Report, възрастта, полът и образованието на човек влияят до голяма степен на вкусовите му предпочитания за цвят на дрехите. Така например някои могат да реагират отрицателно на хора, облечени в тъмно и обратното на тези, които са с по-пъстри нюанси на облеклото.

Цветовете като червено, оранжево, жълто и други топли тонове от тази гама, предизвикват „горещи“ емоции, вариращи от топлина и комфорт до гняв и враждебност. Съвсем противоположните на тях синьо, зелено и лилаво пък могат да успокояват, но и да навяват тъга при някои.

Хромотерапия или лечението с цветове, е доста популярна през последните години. Тя може да се използва при деца, възрастни с депресия или някакви други проблеми, които имат нужда от повишаване на настроението.

Различните нюанси не само се съзерцават чрез зрението, но имат и способността „да се абсорбират“ от кожата и да повлияят на различни органи в тялото. Така например „къпането в цветове“ се използва при някои спа процедури и от холистични терапевти – за възстановяване на баланса в организма, тонус и по-добро настроение.

„Всеки уникален светлинен спектър работи върху конкретна енергийна точка, за да отговори на различна нужда. Любимият ми е виолетовият, успокоява нервната система и насърчава чувството за баланс, което смятам, че е особено важно за всички нас“, коментира Марни Алтън, който е специалист по хромотерапия.

Какви цветове да носите, за да подобрите настроението си и на хората наоколо?

Жълто

Той се свързва с позитивизъм и пречистването на тялото. Идеално се съчетава със сивото или деним. Носейки жълти дрехи или виждайки насреща ни човек с такива, ние буквално получаваме енергията на Слънцето, което е със същия цвят.

Розово

Счита се, че розовото е женствен цвят, който също има пречистваща сила. Свързва се с грижовността и любовта. Колкото по-тъмно е, толкова повече страст носи със себе си.

Червено

Исторически този цвят се свързва с властта и борбата за надмощие. Освен това е един от нюансите на страстта и любовта. Повишава кръвообращението, действа възбуждащо и определено подобрява настроението.

Синьо

Той носи успокоение и ни настройва за морски приключения. Комбинира се отлично с бялото през този сезон. Наблюдавайки морето, например, много хора постигат душевен мир и се усмихват.

Зелено

Това е основният цвят в природата. Свързва се с нейната жизненост, насърчава хармонията и релакса. Носенето на дрехи в различни нюанси на зеленото помага при стрес и подобрява сърдечната дейност.

Лилаво

Този цвят се съчетава чудесно с топлото жълто. Двете са мощна комбинация за по-добро състояние на духа. Върви и на по-неутрални цветове като бежово или бяло.

Изборът на дрехи в този цвят говори за по-нестандартно мислене и богата фантазия.

tialoto.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

five × four =