Археологическите проучвания в античния и средновековен град Деултум - днешното село Дебелт, имат 40-годишна история
Археологическите проучвания в античния и средновековен град Деултум - днешното село Дебелт, имат 40-годишна история

Археологическите проучвания в античния и средновековен град Деултум – днешното село Дебелт, имат 40-годишна история. Започнали със строителството на металургичен комбинат в местността, те бързо разкриват богатите културни напластявания в района, поради което голяма част от територията получава статут на Национален археологически резерват.

Четиримата фотографи от Бургаска фотографска общност – Етелка Пирева, Димитрина Андреева, Александър Стоянов и Тодор Динев запечатват с обективите си изяществото на ценните артефакти, събрани в 24 впечатляващи фотографии. В експозицията са подбрани и снимки на отделни находки, дело на младия кинорежисьор Кирил Тодоров.

В изложбата намират място – Оловно огледало, II-III в. сл. Хр., Бронзови фигурки, II-III в.,Сикстарий и чаша, бронз, IV в. сл. Хр., Бронзов пръстен с гема II в. сл. Хр., Стъклена бутилка, II-III в. сл. Хр., Печат за просфора, V-VI в., и други.

Деултум е единствената колония на свободни римски граждани на територията на България

Неслучайно през 2011 година Деултум е избран чрез национално електронно гласуване за едно от чудесата на България. За първи път мястото е описано от братята Шкорпил в края на 19-ти век. По това време те са споменали, че крепостните стени на града са били около 2 метра високи. Съвременни проучвания започват да се провеждат през периода 1981-1985 г. покрай строежа на близкия завод, който е построен по програмата за заселване на Странджанско-Сакарския край.Установено е, че най-напред на това място е имало тракийско селище. Това е било преди началото на новата ера.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

15 − 4 =