Да го... бедните! Минаваме на елмобили!
Да го... бедните! Минаваме на елмобили!

Забраната на двигателите с вътрешно горене (ДВГ) не само ще унищожи хиляди работни места, но и напълно ще лиши по-бедните слоеве от населението от възможността да притежават собствен автомобил. За това предупредиха няколко производителя в писма до британското правителство. Властите на Острова са обявили плановете си да забранят напълно бензиновите и дизеловите автомобили от 2035 година. И в момента обсъждат дали да не изтеглят срока до 2032 или дори до 2030.

В хода на тези обсъждания правителството е поискало писмените мнения на замесените страни. „Ограничаването на избора на потребителите само до скъпите електромобили ще доведе дотам, че по-малко състоятелните граждани ще бъдат напълно изключени от достъпа до мобилност. Това ще саботира плановете на правителството за намаляване на социалното неравенство“. Така пише в едно от писмата, цитирано от The Financial Times. Сходни притеснения са изразили и други производители. Те подчертават също, че до момента правителството не е направило нищо за създаването на масова и достъпна мрежа от зарядни станции. Тя би успокоила клиентите до степен да се заинтересуват от електромобилите.

Дори и след десетилетие на усилено развитие, електромобилите си остават чувствително по-скъпи от конвенционалните автомобили. Макар че могат да са по-евтини за експлоатация, ако се зареждат в домашни условия. Производителите разчитаха цената на батериите да спадне при по-масово производство. Но този ефект до голяма степен се неутрализира от поскъпването на суровините за тях в резултат на растящото търсене.

Британското правителство планира забрана не само за бензиновите и дизеловите автомобили, но дори и плъг-ин хибридите – подход, който един от производителите със завод във Великобритания нарича „твърде стеснен“. Асоциацията на автомобилните дилъри също призова кабинета да помисли за „по-балансиран подход“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви