Алън Куршумов
Алън Куршумов

Алън Куршумов – момчето, родено в Чикаго, но с бургаски корени, продължава да е толкова много влюбено в баскетбола, колкото беше и преди 11 години, когато за първи път се докосва до оранжевата топка. Направил първите си крачки в „Делфин”, а след това „шлифовал” се в „Шампион 2006” по време на ползотворния си тригодишен престой в столичния клуб, Куршума започва да пише нова страница в спортната си кариера.

Талантливият баскетболист получи покана от селекционера на националния отбор за младежи до 20-годишна възраст Георги Младенов и само преди дни стана част от 16-те му избраници, които тренират в Правец.

На завършилите финали от Държавното първенство за юноши U19, Алън беше отличен с индивидуален приз за най-много отнети топки – 4.0 и се нареди пети по коефициент на полезност – 21,2 за своя „Шампион 2006”.

„Освен че е много добър нападател, Алън спечели и наградата за най-много откраднати топка на държавното първенство. Това е един от призовете, които трудно успява човек да спечели. Това показва отношение и в двете фази на играта. Не само да мислиш как да вкараш коша, а и как да бъдеш полезен на отбора”, сподели за Burgasnews.com.  Лъчезар Коцев, президент на БК „Шампион 2006” и треньор в клуба.

Куршума попада в полезрението на специалиста и още в първите дни след пристигането си в „Шампион 2006”, впечатлява с неуморна работа, устременост за развитие. „Мисля че тепърва от него ще видим интересни неща,” предвещава Лъчезар Коцев през 2017 г.

 

Г-н Коцев, като какъв посрещнахте Алън и като какъв го изпратихте?

Посрещнах Алън като едно перспективно момче с много качества, мисля че при завършването до голяма степен той е вече един изграден състезател, с много силен характер.

Оправда ли гласуваното от Вас доверие?

Разбира се, че оправда доверието. През всички тези години той е бил изключително лоялен и се бореше за своето развитие. Защото всички деца идват равнопоставени, но някои с течение на времето успяват да изпъкнат и да покажат дори повече от това, което могат.

На финалите в държавното първенство за юноши до 19 г. „Шампион 2006” отстъпи в спора за петото място от „Рилски спортист” с две точки в много оспорван и равностоен мач. Каква е оценката Ви за представянето на отбора, в който игра и Алън?

Оценката ми е добра. Мисля че трудно влязохме в турнира, може би поради факта – дългата пауза прекъсване заради пандемията, което се отрази на децата, отрази се и на нас. Имахме малък период от време да навлезем пак във форма. Трудно влязохме в турнира, но след първите два мача показахме доста добри игри.

Имате отбор жени в „А” група, но не и в мъжкото направление. Какви са намеренията на клуба за в бъдеще? Така да се каже „ковете” шампиони и те трябва да намерят своето място, своето развитие и реализация по-нагоре.

Имаме и развиваме цялото мъжко и женско направление. Миналия сезон имахме отбор мъже, тази година – не.

Част от тези състезатели продължават напред, има интерес от НБЛ, други ща заминат за чужбина, на трети ще им помогнем с каквото можем да продължат своето развитие в баскетбола. А други се надявам, които се ориентират към ученето, по някакъв начин при всички положения да останат съпричастни към играта и да успеят да се включат не само под формата на състезатели, но и като треньори, помощник треньори, съдии. Надявам се, да сме им дали любовта към самата игра и тя да остане с тях за напред.

 

Алън Куршумов е роден на 10 август 2001 г. в Чикаго, Илинойс, и само след дни 193-сантиметровото крило ще отпразнува своя рожден ден в компанията на съотборниците си в националния тим. През новата академична година бургазлията ще е студент първи курс в Национална спортна академия „Васил Левски”.

1 КОМЕНТАР

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

one + 5 =