Пак разпънаха палатките
Пак разпънаха палатките

СДВР не арестува протестиращи в София и преговаря за преместване на палатки,

от снощи опитват да убедят протестиращи на пл. „Независимост“, но те категорично отказават и призовават част от шествието, поело към Орлов мост, да се върне и да ги подкрепи, коментира гл. инспектор Красимира Стоядинова.

Оказа се, че това не е вярно, тъй като в ефира на бТВ журналистът Николай Стайков от Антикорупционния фонд заяви, че той и още един чавек са били арестувани около 3.00 ч. около стадион „Васил Левски“.

Отказал да подпише протокол, в който пишело, че унищожава пейки, което Стайков отрече. Два часа по-късно бил пуснат от ареста.

Орлов мост е барикадиран с кофи за смет, кашпи и пейки върху пътното платно, изградени са солидни и плътни барикади, които не позволяват преминаването на линейки, пожарни и други автомобили със специален режим.

Протестиращите категорично отказват да разговарят с полицейските служители, да отстъпят от позицията си и събират камъни и бутилки „в случай, че бъдат атакувани“.

Гл. инспк. Стоядинова

„На място направи впечатление, че на Орлов мост имаше изключително много жени, което ограничи възможностите на полицейските органи да използват физическа сила спрямо тях“, каза още гл. инспектор Стоядинова.

Разговорите с протестиращите продължават и днес с цел възстановяване на обществения ред и на движението по кръстовища. „Уважаваме правото на протест на всички граждани, но призоваваме протестите да бъдат мирни, да се съобразяват със законовите разпоредби и да не пречат на всички останали в столицата“.

Палатковият лагер във Варна също е вазстановен, но изместен не площада пред общината. Снощи протестиращите успяха да пробият полицейската блокада на улицата.

Коли блокираха движението на АМ „Тракия“. 10 коли караха с разрешена минимална скорост от 50 км/ч. Протестиращи обясниха, че били спрени от КАТ и им е правена проверка, продължила час и половина, макар полицаите да са им казали, че са с тях, защото им било омръзнало. Интересно, че проверката била „скримална, пътна и финансова“.

Странен документ е бил издадена на проверените

– „протокол с предупреждение за извършен инструктаж затова, че трябва да се спазват 4 конкретни закона“, обясни един от участниците в протеста на магистралата – Асен Василев, който е бивш служебен министър на икономиката в кабинета на Марин Райков.

Повече за този протест ТУК

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

18 + 9 =