Съдебна палата-Бургас
Съдебна палата-Бургас

Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Бисер С., привлечен като обвиняем за държане с цел разпространение на наркотични вещества.

Бисер С. е привлечен като обвиняем за това, че е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества, а именно метаамфетамин, с общо нетно тегло 10,439 грама, на стойност 260,97 лв., в апартамент в ж.к. „Меден рудник“.

Окръжен съд – Бургас е намерил за основателно искането на прокуратурата на обвиняемия да се наложи мярка за неотклонение „Задържане под стража“, предвид събраните до този момент в хода на разследването доказателства. Съдът е счел, че може да се направи обосновано предположение, че Бисер С. е вероятният извършител на престъплението, за което е образувано цитираното по-горе досъдебното производство. Престъплението е и тежко по смисъла на закона и за него се предвижда наказание повече от 5 години „Лишаване от свобода“.

Според Бургаския окръжен съд е налице реалната опасност обвиняемият да извърши престъпление, ако не бъде задържан.

Бисер С. вече е бил осъждан за престъпление, подобно на разследваното, като за него му е било наложено наказание „Лишаване от свобода“ в размер на 3 години и 6 месеца, при „строг“ режим.

В условията на реална съвкупност с това престъпление, Бисер С. е извършил и друго тежко умишлено престъпление, за разпространение на порнографски материали, за което му е било наложено наказание „Лишаване от свобода“ в размер на 3 години. Общото наказание по тези две присъди, Бисер С. е изтърпял през 2014 г. и очевидно за съдебната инстанция, това наказание не е било достатъчно силно, за да му повлияе превъзпитателно и възпиращо, тъй като три години след неговото изтърпяване Бисер С. извършва ново престъпление, в условията на опасен рецидив, а именно такова против собствеността, за което му е наложено наказание от четири месеца „Лишаване от свобода“. Същото е изтърпяно през 2018 г. Това наложи извод за съда, че обвиняемият е с трайно утвърдени престъпни навици и психични нагласи да не спазва утвърдените в обществото правила и закони.

Определението на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано пред въззивна инстанция в тридневен срок.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви