МВР организира нощна акция, в която разтури всички палаткови лагери на протестиращи в София и страната, след което бяха отворени блокираните пътища и кръстовища.

Акцията е започнала сутринта в 4,30 ч., като обяснението на полицията е, че палатките нарушават Закона за движение по пътищата, а акцията цели възстановяване на обществения ред.

Униформените са атакували блокирания „Орлов мост“ и с камион, на който са натоварили всички тенти и палатки, които бяха разпънати там в последните дни. Отстранени са и палатките край Министерския съвет, след което двете възлови кръстовища са били отворени за движение.

По време на акцията са били задържани част от протестиращите, сред които и Арман Бабикян, който е сред организаторите на протестите. Бившият омбудсман Мая Манолова е обявила, че в ареста е и активистът Манол Глишев, съобщи бТВ.

Бабикян беше освободен по-късно и обясни, че задържането му е било заради отказ да изпълни полицейско разпореждане.

Разтуриха палатковите лагери
Разтуриха палатковите лагери

Полицията е действала синхронно в цялата страна, като са освободени блокирани пътища в Пловдив, Варна и Стара Загора.

“МВР многократно е заявявало позицията, че уважава и гарантира правото на гражданите да протестират мирно в защита на своите права. Това обаче не трябва да става с цената на грубо нарушаване на правата на жителите на страната. Отново призоваваме както протестиращите, така и всички останали граждани, които не подкрепят протестите, да спазват Конституцията и законите на страната”, съобщиха от МВР.

Друг от лидерите на протестите – адвокат Николай Хаджигенов, коментира пред бТВ, че барикадите ще бъдат изградени отново.

„Барикадите ще ги изградим отново, само че този път ще са в цялата страна. В действията на МВР не се възстановява обществения ред, а установения корупционен ред. Очакваме хората най-накрая да побеснеят. На 30-тия ден от протестите корупцията реши да вземе нещата в свои ръце, тъй като очевидно много ѝ пречим”, каза той.

Паднаха и блокадите на пътищата

На пресконференция в 8.00 ч. шефът на СДВР заяви, че по време на акцията са задържани 12 души, отказали да се подчинят. Те постепенно се освобождават от арестите. Само трима остават в момента там, тъй като нямат документи за самоличност.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви